Vieläkö verkkovideoiden esittäminen askarruttaa? Omnian opettajia ei.

Kuten tätä blogia seuranneet tietävät, verkkovideoiden esittämisoikeus opetuksessa on tulkinnanvaraista. Mikään kirjoitettu laki tai säännös ei anna tähän selkeää vastausta. Jokainen opettaja onkin oman tulkintansa varassa videoaineiston äärellä. Nyt tilanne muuttui, ainakin Espoon Omniassa.

Omnian johtoryhmä hyväksyi viime viikolla tekijänoikeusohjeistuksen, jonka yhteydessä on seuraavanlainen linjaus verkkovideoihin liittyen:

Videoaineiston esittämisen osalta tekijänoikeuslaki on tulkinnanvarainen. Sosiaalinen media ja helpot digivideot ovat tehneet audiovisuaalisesta ilmaisusta arkipäiväistä.

Omnian linjaus on, että julkisessa opetustilanteessa saa esittää pedagogisesti perustelluista syistä verkkovideoita, jotka

  • ovat laillisesti ja täysin julkisesti verkosta katsottavissa, ja joiden
  • tuottaja ei levitä videoita ansaintatarkoituksessa.

Tämä on mielestämme järkevä linjaus, jota Kopiostossakin on peräänkuulutettu. Sen tekeminen on vain odottanut, että jollain on riittävästi rohkeutta ja tervettä järkeä. Linjaus ei ole myöskään mitenkään radikaali, vaan heijastelee hyvin yleistä (kirjaamatonta) käytäntöä Suomessa ja maailmalla.

Käytännössä Omnian opettajat voivat tästä lähin esittää opetuksessaan verkossa olevia Youtube- ja muita videoita, kun ne ovat laillisesti verkossa ja selvästi ei-kaupallisessa jakelussa. Jos ohjeiden mukaan toimimisesta tulee seuraamuksia, Omnia on opettajan tukena.

Koska lait ovat tässä kohdin tulkinnanvaraisia, ei linjauksen lainmukaisuudesta ole 100% varmuutta. Toisaalta taloudelliset riskit ovat tässä hyvin pienet. Linjaus ei anna lupaa aineiston levittämiseen (piratismiin); kyse on vain esittämisestä. Jos joku oikeudenhaltija tällaisesta opetuskäytössä tapahtuvasta julkisten videoiden esittämisestä loukkaantuu, on hänen vahingonkorvauksia saadakseen voitava osoittaa menettämänsä ansion määrä. Pääsääntöisesti menetetty ansio lienee noin 0 euroa. Ehkä joku voisi nillittää ja todeta, että opettajan esittämisen vuoksi jokainen oppilas ei katsonut videota itse, jolloin tekijä on menettänyt mainostulot esim. 20 esittämiskerrasta. Tämä menetys olisi noin 0-5 eurosenttiä, mistä syystä tuskin laskua tahi oikeushaastetta lähetetään.

Omnian ohje on hyväksytty pari viikkoa sitten, eikä sitä ole vielä julkaistu. Jos haluatte lisätietoja, voitte ottaa yhteyttä Esko Liukseen (esko lius ät omnia fi)

Entä jos olet opettaja, mutta et Omniassa? Kannusta omaa oppilaitosjohtoasi tekemään vastaava linjaus. Lisätietoja ja ohjeita linjauksen tekemiseen.

Tekijänoikeuslaki on opetuksen kannalta ollut jo vuosikymmenet rikki, kun teknologian myötä toimintatavat ovat muuttuneet. Lakia on yritetty korjata mm. kansalaisaloitteella, mutta menestyksettä. Ehkä nämä ongelmat korjataan lopulta kansalaisten ja organisaatioiden rohkeudella ja terveen järjen käytöllä. Ville Oksanen olisi ylpeä.

Tämäkin linjaus tehtiin KOTEK4-hankkeessa Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Vieläkö verkkovideoiden esittäminen askarruttaa? Omnian opettajia ei.

  1. Päivitysilmoitus: Videot opetuksessa | Puhti-hanke

  2. Päivitysilmoitus: Vieläkö verkkovideoiden esittämi...

  3. Hei!

    Kiitos kirjastanne ”Opettajan tekijänoikeusopas”. Luettuani sen, aloitin jo vuosia sitten Omnian kaltaisen linjauksen omassa opetustoiminnassani. Tämä on ollut myös käytännön sanelema pakko, sillä opetan italiaa eikä opetusalani ajankohtaista materiaalia tahdo enää löytää mistään muualta kuin verkosta. Siksi olen kokenut digiajan vaikutuksen paljon aikaisemmin kuin ”normiopettaja”. Viime viikonloppuna osallistuin Italian opettajien kokoukseen Turussa ja sain hämmästyksekseni kuulla, että monien oppilaitosten johtajat eivät ole päivittäneet ohjeistustaan edes meille kielten opettajille. Minulta pyydettiin kannanottoa digimateriaalin käyttöön ja Youtube-videoiden esittämiseen oppitunneilla. Olisin iloinen, jos voisitte antaa minua laatimaan suosituksen, jolla yksittäinen opepolo ei riskeeraa itseään, mutta voi käyttää tarvitsemaansa materiaalia opetuksessa tekijänoikeuksia kunnioittaen.

  4. Raili Keisala-Kurki sanoo:

    Selkeä ohje Omniasta:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.