Selvitä käyttöoikeutesi kyselyn avulla

Voit käyttää tätä kyselyä selvittääksesi, mitä oikeuksia sinulla on tiettyyn jonkun muun tekemään tekstiin, kuvaan, videoon tai muuhun tuotokseen. Vastaa kysymyksiin parhaan tietosi mukaan ja lue lisäohjeita Opettajan tekijänoikeusoppaasta tarvittaessa. Lopuksi saat luettelon niistä oikeuksista, jotka sinulla on tähän toisen tekemään tuotokseen.

Kyselytyökalu perustuu tähän vuokaavioon, jonka voit vaikka tulostaa työhuoneesi seinälle.

Ennen kyselyn aloittamista sinun on hyvä tietysti valita jokin tietty tuotos, johon liittyen vastaat kysymyksiin. Tämä voi olla verkosta löytämäsi valokuva, maalaus, videoklippi, tietty TV-ohjelma, kollegan diaesitys, painettu kirja, yksi kaavio tai piirros kirjassa tai blogikirjoituksessa, Twitter-tilapäivitys, aivan mitä tahansa.

Jos kysely auttaa sinua, voit vaikkapa lisätä kommentin ja kertoa, minkälaisen tuotoksen käyttöoikeuksia selvittelit ja saitko odotetun tai yllättävän vastauksen.

Jos kysely ei toimi yllä olevassa kehyksessä, voit avata kyselyn omaan ikkunaansa.

9 vastausta kohteessa Selvitä käyttöoikeutesi kyselyn avulla

 1. Irmeli sanoo:

  Tein kokeeksi ja opin uskoakseni tehdessäni taas hiukan lisää tästä suosta, kiitos!

  Minulla taisi matkan varrella hiukan muuttua, mikä oikeastaan oli valitsemani materiaali, siitäkin saattoi johtua, että hetkittäin mietin, oliko uusi kysyys syystemaattista jatkoa aiemmille valinnoilleni. Esimerkiksi oletin valinneeni, että materiaali on julkistettu, muttei julkaistu, silti valintoja tehdessäni päädyin ottamaan kantaa siihen, onko kysymyksessä tv-ohjelma. Tv-ohjelmien kuvittelisin aina olevan julkaistuja (vai meninkö sittenkin sekaisin sanoista?), joten periaatteessa minun ei kai pitäisi päätyä koko tv-ohjelmavalintaan, jos olen alussa valinnut julkistettu, ei julkaistu? Samapa tuo, ei tällä kai absoluuttista totuutta kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin haetakaan, vaan herätetään miettimään eri näkökohtia! Linkkaan opeopiskelijoilleni, joilla juuri viime viikolla erääntyi säädöstehtävä!

  t. Irmeli

  • TV-ohjelmat ovat julkistettuja, eivät julkaistuja. Julkaistuja niistä tulee, kun niitä jaellaan fyysisinä kappaleina, eli vaikkapa DVD-levyllä.

   Ja kysymykset eivät tosiaan välttämättä tunnu loogisilta, koska tuo laki ei ole ihan looginen kaunis kokonaisuus.

   • Irmeli sanoo:

    Nonni, siinä se nähtiin, että sotkin sanat! Siis ohjelma on julkaistu vasta kun se julkaistaan jossain muussa muodossa kuin televisio- tai radio-ohjelmana, muuten se on pelkästään julkistettu. Ja tällä perusteella esim. Areenan lähetyksiä ei saa näyttää, koska siellä tv-ohjelma on jo julkaistu? (ja tallenteiden näyttämisoikeus koskee vain suoraan tv- tai radiosignelista tallennettua). Vai menikö taas tulkinta pieleen :)

    t. Irmeli

    • Taas meni pieleen. :) Sen verran on soppaa ja velliä pelissä, ettei kyllä ihmekään.

     Ohjelma on julkaistu, kun se julkaistaan fyysisinä kappaleina. Nettilevitys ei käy, joskin käytännössä nykyään verkossa kopioitavissa oleva teoskappale alkaa jo tarkoittaa julkaistua.

     Areenan lähetyksiä ei saa esittää opetuksessa, koska esityslupa ei koske ”elokuvateoksia”, joihin käytännössä lasketaan kaikki videoaineisto. Opetuksessa on erikseen lupa esittää tv-ohjelmia, mutta vain perinteisestä tv-signaalista. Eli on kaksi eri lupaa, joista kumpikin kiertää verkkovideon omasta suunnastaan.

 2. Markku Kuosa sanoo:

  Kokeilin soveltaa kyselyä puupiirrokseen. Puupiiroksesta voidaan ottaa tietty merkitty määrä kopioita(vedoksia). Oletetaan että teos on julkistettu vaikkapa kirjaston näyttelyssä. Joas ”sisarkopioita” (vedoksia) on jaettu (myyty) taideliikkeissä voidaanko tulkita että teosta on levitetty, vai kohdellaanko jokaista vedosta omana teoksenaan ?

  • Vedokset ovat teoskappaleita. Teos on abstrakti olento. Tässä tapauksessa teos on puupiirros ja sen vedoksia ovat se ensimmäinen puupiirros sekä kaikki siitä otetut vedokset. Jos näitä vedoksia on jaettu taideliikkeissä luvallisesti, on teos tällöin julkaistu.

 3. Minna sanoo:

  Tein testin ja valitsin tuotokseksi videoklipin jossa neuvotaan ergonomisesti oikein potilassiirroissa. Mielestäni sain odotetun vastauksen eli yksityiskäyttöön, siteeraukseen, parodiaan ja satiiriin. Eli jos aion käyttää toisella asteella tuota videoklippiä opetuksessani näyttäen sen suoraan kyseisestä linkistä, se on ymmärrykseni mukaan laillista yksityiskäyttöön vedoten? Toki mietin kysymyksiin vastatessani sitä osasinko vastata oikein. Löysin sivustolta kyllä käyttöehdot joilla kerrottiin tekijänoikeudet. Sivustolla luki, että tällä sivustolla on ladattavissa dvd-levyillä julkaistut materiaalit. Ja käyttöehdoissa luki, että kuvien ja graafisen materiaalin käyttö on kielletty ilman lupaa, ellei materiaalin yhteydessä toisin mainita. Myös lainauksia ja linkityksiä sai tehdä edellyttäen lähdemaininnan. Myös tiedotteiden käyttäminen julkiseen tiedonvälitykseen on sallittu lähdemaininnan kera.

  • Jos aineiston yhteydessä on mainittu jotain käyttöoikeuksia, ne toki ovat käytettävissäsi. Kiellot sen sijaan ovat enemmän informatiivisia eivätkä sitovia. Yleensä kiellot vain toistavatkin lain perusteella tulevia rajoituksia.

   Yksityiskäyttöön vetoaminen oeptuksessa ei ole itsestäänselvä asia, sillä se on hyvin kiistanalainen tulkinta. Perusteluja löytyy molempiin suuntiin. Videon esittäminen on sallittua yksityiskäytössä. Videon esittäminen opetuksessa olisi myös sallittua, jos vetoat tulkintaan, että videoklippi ei ole ”elokuvateos”, joiden esittämistä opetuksessa ei ole sallittu.

 4. Janne sanoo:

  Käytin esimerkkinä minuutin välein automaattisesti valvontakameralla kuvattua työssäoppimista rakennustyömaalla. Kuvista koostetaan videoklippi nettiin vapaasti saataville. Videoklippi päivittyy nettiin tasaisin, 2 viikon välein.

  Valvontakameran kuvat itsessään eivät mielestäni ylitä teoskynnystä mutta niistä koostettu videoklippi kylläkin. Internettiin ladattuna ja saatettuna vapaasti kopioitavaksi tuotos on julkistettu ja julkaistu. Kenellä tahansa on tuotokseen katseluoikeus ja yksityiskäyttöoikeus. Opeustoiminnassa tuotosta voidaan siteerata ja esittää ja ottaa siitä valokopioita? Tuotosta voidaan myös tiettyyn rajaan saakka parodioida ja tehdä siitä satiiria. Myös etäopiskelussa sitä voidaan hyödyntää. Työssäoppimisympäristö on työmaa-aluetta ja siten suljettua yksityisaluetta mutta toisaalta julkista opetustilaa mutta taas toisaalta suljettua opetustilaa johon vain tietyillä oppilailla on pääsy. Kuvaamisesta ja sen saattamisesta nettiin saataville on informoitu oppilaita. Tuotos on osa oppilaitoksen mainontaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.