Opettajan tekijänoikeusopas

Opettajan tekijänoikeusoppaan kansikuva. Kuvaa saa kopioida, esittää ja välittää tästä oppaasta puhuttaessa.

Jokainen opettaja kohtaa tänä päivänä työssään toistuvasti tekijänoikeudellisia kysymyksiä. Internet tarjoaa valtavasti mielenkiintoista materiaalia opetuskäyttöön, mutta opettajan on osattava toimia lakien mukaisesti.

Opettajan tekijänoikeusopas (ISBN 978-951-792-468-9) opastaa tunnistamaan tekijänoikeuden rajat, neuvoo selviämään lupa- ja lisenssiviidakosta sekä antaa valmiudet tarjota oppilaille paras saatavissa oleva aineisto. Lisäksi Opettajan tekijänoikeusopas opastaa avoimen sisällön hyödyntämiseen opetus- ja esityskäytössä. Opettajan tekijänoikeusopas on käytännöllinen ja kattava johdatus tekijänoikeuden maailmaan ja sopii myös muille työssään julkisia esityksiä pitäville ammattilaisille.

Kirjan tekijät FM Tarmo Toikkanen ja OTK, FT Ville Oksanen ovat digitaalisten tekijänoikeusalan konkareita. He ovat perehtyneet tekijänoikeuskysymyksiin Internetin alkuajoista lähtien.

Hanki Opettajan tekijänoikeusopas. Opas on tehty helppotajuiseksi ja poikkeaa sekä kieleltään että visuaaliselta ilmeeltään muista lakioppaista. Se käsittelee tekijänoikeutta sekä teosten tekijöiden että teosten hyödyntäjien näkökulmasta – opettaja kun useimmiten on molemmissa rooleissa.

Suuri osa oppaasta on varattu avointen sisältöjen ja avointen lisenssien esittelyyn. Avoimet sisällöt mahdollistavat laajempia teosten hyödyntämismahdollisuuksia, oppimateriaalinyhteiskehittelyä sekä oman osaamisen laajempaa näkyvyyttä. Creative Commons -lisenssit käsitellään perusteellisesti, sekä opettajan että opiskelijoiden näkökulmista.

Oppaassa käydään läpi tiiviisti myös yksityisyysasiat, jotka rajoittavat valokuvien ja videoiden julkaisua verkossa, sekä verkkopalveluiden käyttöön liittyvät käyttöehdot, tekijänoikeusasiat ja henkilötieto-ongelmat.

Kirjan arvostelut verkossa

Yksityinen kielitoimisto: Opettajan tekijänoikeusopas, vk 48, 2011

Tietoviikko: Uusi tekijänoikeusopas tuntee myös avoimet lisenssit, 31.1.2011

Flosse Posse: Open content in education: less is more, 31.1.2011