Opiskelijoiden tuotosten käyttö oppimateriaalina

Viikon pulma: Voinko käyttää opiskelijoiden tuotoksia esimerkkeinä myöhemmillä opintojaksoiteraatioilla?

Opiskelijoiden töiden käyttö opetuksessa edellyttää pääsääntöisesti lupaa opiskelijalta itseltään. Kuva: whitney waller @ Flickr, CC BY-SA

Oppilaat omistavat oikeudet tekemiinsä teoksiin aivan kuin kuka tahansa muukin. Vaikka opettaja on antanut tehtävän ja ohjannutkin työtä, ovat tekijänoikeudet tekijällä eli oppilaalla tai oppilasryhmällä.

Tarvitaanko sitten tällaisen tuotoksen käyttöön lupaa, riippuu siitä, mitä käyttäminen tarkoittaa. Jos opiskelija julkaisee teoksensa vaikkapa verkossa, voi teokseen linkittää tai sen voi esittää videotykillä opetuksessa.

Jos opettajalle on jäänyt digitaalinen kopio oppilaan työstä itselleen, on kyseessä yksityiskopio. Tätä ei voi esittää kuin yksityisissä opetustilanteissa. Teoksen levittäminen tai välittäminen verkossa uusille oppilaille ei ole sallittua ilman lupaa.

Jos opettaja haluaa julkaista oppilaan teoksen verkossa, on siihen saatava oppilaan (ja huoltajan) lupa. Jos oppilas on itse julkaissut teoksensa kurssin suljetulla verkkoalustalla tietylle opetusryhmälle, ei opettaja voi julkistaa sitä laajemmalti ilman lupaa.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta kohteessa Opiskelijoiden tuotosten käyttö oppimateriaalina

 1. Tärkeää tietoa taas. Miten näet tilanteen, jossa tuotetaan vaikkapa wikikirjaa joko koulun omaan wikiin, jolloin ideana on käyttää oppilaiden tuottamaa materiaalia hyödyksi taas seuraavina vuosina tulevien oppilaiden kanssa, tai tilanteen, jossa oppilaat tekevät yhdessä oppimateriaalia vaikkapa Wikiopistoon tai Wikikirjastoon?

  Tuleeko oppilailta pyytää kirjallinen lupa tekeleidensä julkaisemiseen, myös avoimessa verkossa? Miten esim Wikibooksin cc-lisenssit suhteutuvat tähän?

  • Wikissä noin yleensä on käytettävä jonkinlaista lupaa, joka sallii, että osallistujat editoivat toistensa tekstejä. Ilman lupaahan toisten teosten muunteluun ei ole minkäänlaista laillista keinoa (paitsi yksityiskäyttö). Yleensä wikeissä hoidetaan asia CC BY-SA -lisenssillä, mutta pienellä piirillä tästä voi sopia vapaamuotoisemminkin. Lupa-asioista julkisessa verkossa toimimiseen kirjoitin jo aiemmin.
   Mutta noin yleisesti helpointa on käyttää CC-lisenssiä yhteistuotannoissa, jolloin kaikilla maailman ihmisillä (myös osallistuneilla opiskelijoilla ja opettajalla ja oppilaitoksella) on yhtäläiset oikeudet tuotoksiin.

 2. Päivitysilmoitus: Opiskelijoiden tuotosten käyttö oppimateriaalina | Digital TSL | Scoop.it

 3. Eija Kalliala sanoo:

  Opiskelijan tuotos, jota kysymys koskee, ei kai välttämättä ole teos. Jos opiskelijan tuotos ei ylitä tekijänoikeuskynnystä, niin sen käsittelysäännötkin lienevät toisenlaiset. Miten silloin menetellään?

  • Aivan. Jos teoskynnys ei ylity (eikä tuotos ole lähioikeuksien piirissä automaattisesti, eli esim. valokuva, ääni- tai videotallenne), ei opiskelijan tuotos ole tekijänoikeuden piirissä lainkaan. Tällöin sillä saa kuka vain tehdä mitä vain, noin muut lait huomioiden. Oppilaitoksessa tietysti yksityisyydensuoja on huomioitava eikä plagiointiin ole hyvä opetussektorilla syyllistyä.

 4. Päivitysilmoitus: Opiskelijoiden tuotosten käyttö oppimateriaalina | Opettajan ... | Hipaisu | Scoop.it

 5. Aila Salminen sanoo:

  Voiko opiskelijoiden tekemistä käsin valmistetuista harjoitteista, esim koruista, ottaa kuvat ja tehdä niistä vihkonen, jossa esitellään oppilastöitä? Näitä näytettäisiin myös seuraavan vuoden opiskelijoille ja vierailijoille.

  • Jos harjoitteiden tulokset eivät ole omaperäistä taidetta, niillä ei ole tekijänoikeuden suojaa. Tällöin niiden kuvaaminen ja käyttö on sallittua. Lienee kuitenkin kohteliasta mainita asiasta ja kysyä, haluaako oppilas oman nimensä näytettävän korun yhteydessä vai ei.
   Jos tulos kuitenkin ylittää teoskynnyksen, ei korua saa kuvata ilman lupaa. Luulisin kuitenkin, että koruissa teoskynnys on varsin korkealla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.