Vihdoin oikeus muokata verkon sisältöjä opetuksessa

Vuoden 2016 uudet kopiointiluvat on neuvoteltu OKM:n ja Kopioston välillä. Lupa on pääosin sama vanha, mutta eräs merkittävä uudistus on oikeus tehdä muunnelmia opetuskäyttöön.

Oleellinen lause tiedotteessa sanoo seuraavaa:

”Nyt kopiointiluvalla saa myös osana opetusta muokata digitaalisia aineistoja, esimerkiksi kääntää tekstin toiselle kielelle tai muokata kuvaa.”

En löytänyt tähän hätään mistään päivitettyjä sopimusehtoja, joten vaikea sanoa, mitkä tämän uuden muokkausoikeuden rajoitukset tarkkaan ottaen ovat. Mutta voisin veikata, että digiluvan tapaan muokattua aineistoa voi saattaa vain saman opetusryhmän saataville saman kurssin aikana. Hyviin tapoihin kuuluu tietysti myös mainita alkuperäiset tekijät ja tehdä selväksi, miten heidän aineistojaan on opettajan tai oppijoiden toimesta muutettu. Palaamme asiaan kun saamme asiaan lisävalaistusta. Mutta muokkausoikeus on siis kalenterivuoden 2016 ajan uutena oikeutena. Olkaa hyvät ja hyödyntäkää sitä.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Vihdoin oikeus muokata verkon sisältöjä opetuksessa

  1. Antti Pöyry sanoo:

    Oikeus muokata verkon sisältöjä 2016 alusta lähtien…

    Luvat koskevat peruskouluja, lukioita, ammatillisten oppilaitosten perustutkintoon johtavaa koulutusta …

    Tarkoittaa sitä, että tutkinnon perusteiden mukaiseen ammatti-/erikoisammattitutkintoon ei saa muokata digitaalisia aineistoja, mikä on yllätys, jos tutkintoon johtava koulutus on valtionosuusrahoitukseinen. Toki siinäkin voi olla vakuutus-/opintotuki-/-laina-/työvoimapoliittinen rahoitteisuus, jota opettaja ei näe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.