Onko koulu vastuussa oppilaiden julkaisuista?

Viikon pulma: Jos oppilaat julkaisevat jotain verkossa, mikä on opettajan tai oppilaitoksen vastuu? Jos julkaisu tapahtuu koulun omilla verkkosivuilla, onko tilanne toinen? Miten vastuuta voi vähentää?

Vastuu verkkopalvelun sisältöjen laillisuudesta vaihtelee tilanteittain. Paras keino rajoittaa vastuutaan on lisätä ohjeet alasottoilmoituksen tekemiseen. Kaavio: Ville Oksanen

Vastuu verkkopalvelun sisältöjen laillisuudesta vaihtelee tilanteittain. Paras keino rajoittaa vastuutaan on lisätä ohjeet alasottoilmoituksen tekemiseen. Kaavio: Ville Oksanen

Koulun vastuu voi vaihdella nollasta sataan, tilanteesta riippuen. Yhdellä helpolla ja nopealla keinolla vastuu tekijänoikeusrikkomuksista vähenee merkittävästi. Mutta käydään ensin läpi erilaiset julkaisemistavat.

Jos sisältöä tuotetaan koulun toimesta tai sen ohjaamana (kuten koulun omat kotisivut), on koulu tietenkin vastuussa julkaisemastaan aineistosta. Jos toiminta on aikakautisjulkaisun tapaista, edellyttää laki päätoimittajan nimeämistä, joka on vastuussa kaikesta julkaistusta materiaalista. Hänen on siis valvottava kaikkea aikakausjulkaisussa olevaa sisältöä.

Vastaavasti, jos opettaja ohjaa oppilaita hyvin tarkasti, voi hän olla osavastuussa julkaisun laillisuudesta. Toisaalta, jos oppilaat itse tekevät aineistovalintansa, on vastuu ensisijaisesti heillä. Opettajan olisi joka tapauksessa hyvä silmäillä läpi julkaistavat aineistot ja huomauttaa, jos näkee niissä selkeitä tekijänoikeudellisia ongelmia.

Jos koulu tarjoaa vaikkapa blogialustan, jossa oppilaat voivat itsenäisesti julkaista aineistojaan, ovat oppilaat ensisijaisesti vastuussa tekemisistään, mutta palvelun tarjoaja (siis koulu) on osittain vastuussa sisällöistä.

Jos ylläpito havaitsee rikoslain vastaista sisältöä (esim. rasistista sisältöä), on sen poistettava kyseinen lainvastainen sisältö viipymättä. Heidän ei kuitenkaan edellytetä tarkistavan ja aktiivisesti valvovan kaikkea sisältöä.

Tekijänoikeusrikkomusten ja -rikosten osalta palvelun ylläpito voi käytännössä poistaa vastuunsa hyvin yksinkertaisella toimenpiteellä: ilmoittamalla yhteystiedot, jonne tekijänoikeuksien haltija voi tehdä alasottoilmoituksen havaitessaan sivustolla tekijänoikeusrikkomuksen, jota hän ei pysty korjaamaan ottamalla yhteyttä suoraan sisällön julkaisseen henkilöön. Alasottoilmoituksen yhteystieto on yleensä paperipostiosoite. Ilmoituksessa on mainittava seuraavat asiat:

  1. ilmoituksen tekijän nimi ja yhteystiedot;
  2. yksilöityinä se aineisto, jonka saannin estämistä vaaditaan, sekä selvitys aineiston sijainnista;
  3. ilmoituksen tekijän vakuutus siitä, että se aineisto, jota vaatimus koskee, on hänen vilpittömän käsityksensä mukaan lainvastaisesti saatavilla viestintäverkossa;
  4. tieto siitä, että ilmoituksen tekijä on tuloksetta esittänyt vaatimuksensa sisällön tuottajalle tai että sisällön tuottajaa ei ole voitu tunnistaa;
  5. ilmoituksen tekijän vakuutus siitä, että hän on tekijänoikeuden tai lähioikeuden haltija taikka oikeutettu toimimaan oikeudenhaltijan puolesta;
  6. ilmoituksen tekijän allekirjoitus.

Tämä ei siis ole rakettitiedettä. Riittää, että sivupohjaan lisätään alalaitaan linkki (esim. ”alasottoilmoitukset”) sivulle, jossa on tarvittavat ohjeet. Alasottoilmoitukset voidaan myös kirjoittaa osaksi käyttöehtoja tai muita ”pakollisia tylsiä sivuja”. Sivulla kerrotaan alasottoilmoituksia vastaanottava postiosoite sekä ystävällisesti voidaan mainita yllä oleva luettelo ilmoituksen sisällöstä. Voidaan myös viitata lakiin. Mallia voitte ottaa Oulun ammattikorkeakoulusta. Tämän alasottoilmoituksen ohjeiden lisääminen käytännössä poistaa ylläpidon eli koulun vastuun oppilaiden julkaisujen tekijänoikeusongelmista. Riittää, että ylläpito reagoi saapuneisiin alasottoilmoituksiin lain vaatimalla tavalla.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Onko koulu vastuussa oppilaiden julkaisuista?

  1. Päivitysilmoitus: Onko koulu vastuussa oppilaiden julkaisuista? -...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.