Opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen

Ylen opettajille suunnattu mediapalvelu on uusiutunut, vaihtanut nimeä ja ulkoasua. Sisällöt ovat varmaankin palvelua käyttäneille tuttuja, mutta uuttakin on varmasti luvassa. Mutta mitä näillä sisällöillä saa sitten tehdä?

Ylen opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen (ruotsiksi Vetamix). Kuva: Ylen palvelun mainosvideon kuvake, käytetty kuvasitaattioikeudella arvostelussa.

Ylen opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen (ruotsiksi Vetamix). Kuva: Ylen palvelun mainosvideon kuvake, käytetty kuvasitaattioikeudella arvostelussa.

Sisällön käyttöehdot eivät palvelussa löydy alalaidan linkeistä kuten useimmissa verkkopalveluissa. Pienen etsiskelyn jälkeen ne löytyvät sivulta Usein kysyttyä ohjelmien tallentamisesta. Ehkä Yleltä kysytään monesti sitten ohjelmien tallennusoikeuksista, mutta voivat opettajat kysyä monia muitakin kysymyksiä.

  1. Saako Yle Opetuksen videoita esittää opetuksessa? Nehän rinnastuvat käytännössä YouTube-videoihin, joiden esittämisoikeus koulussa on vähintäänkin epäselvä. No tähän onneksi vastaus on: saa esittää oppitunnilla. En osaa sanoa, koskeeko lupa myös etäopetustilanteita, koska siihen ei sivulla ainakaan vielä vastata.
  2. Saako palvelussa olevan videon suomenkielisen selostuksen kääntää suusanallisesti tai kirjallisesti toiselle kielelle vieraskielisiä oppilaita varten? Tällöinhän tehdään teoksen muunnelmaa, mikä on Suomessa sallittua vain yksityiskäyttöön ilman tekijän lupaa.
  3. Saavatko oppilaat remiksata palvelussa olevia videoita ja tehdä niistä omia versioita? Ilmeisesti eivät, koska videoiden kopioiminen palvelusta ei ole sallittua.
  4. Saavatko oppilaat remiksata palvelussa olevia äänitiedostoja? mp3-tiedostojen kopioiminen palvelusta on sallittua, mutta missään ei hiiskuta muista kuin esitysoikeuksista. Luultavasti siis eivät saa.

Lupasivun ymmärtäminen on hieman haasteellista, sillä siinä puhutaan sekaisin tv-ohjelmien katselu- ja tallennusluvan antamista oikeuksista ja Yle Oppiminen -palvelussa erikseen myönnetyistä oikeuksista.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen

  1. Päivitysilmoitus: Opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen | Opettajan tekijänoikeus | kouluopetus | Scoop.it

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.