YouTuben käyttöoikeudet koulussa

Viikon pulma: Saako esim. YouTube-videon, jossa on upotuskoodi upottaa omaan blogiinsa? Saako opettaja esittää sen omassa luokassaan? Voiko upotettavan videon esittää omassa esityksessään (esim. PowerPoint)? Eli muuttuuvatko saman teoksen tekijänoikeudet tilanteesta riippuen ja mitkä ovat tekijänoikeudet kussakin tapauksessa?

Verkkovideon esittäminen opetuksessa on yllättävän kiellettyä.

Jos YouTube-videon tai muun videon voi upottaa upotuskoodilla, on videon palveluun lähettänyt henkilö antanut tähän luvan palvelun käyttöehtojen kautta. Eli upottaminen ja linkittäminen videoaineistoon on täysin sallittua, kunhan itse video nyt näyttäisi olevan laillisesti verkkoon pantu.

Videon esittäminen opetuksessa onkin sitten hieman hankalampi juttu. Opetuksen esitysoikeuteen kun eivät kuulu ”elokuvateokset”. Lakipykälä on kirjoitettu aikana, jolloin videoaineistoa tuottivat media-alan yritykset. Nykyisin opettajat, oppilaat ja muut yksityishenkilöt tuottavat videoaineistoa ja verkko pursuaa hyvää liikkuvaa kuvaa opetuksenkin tarpeisiin. Meidän lakipykälämme ei anna oikeutta ”elokuvateosten” esittämiseen, joten videon esitysoikeus riippuu siitä, mitä tarkoitetaan elokuvateoksella.

Useimmat lakimiehet tuntuvat olevan sitä mieltä, että mikä tahansa valvontakameran videotallennetta luovempi tuotos ylittää teoskynnyksen ja että ”elokuvateos” tarkoittaa kaikkea teoskynnyksen ylittävää videoaineistoa. Tämä tarkoittaa, että tv-uutiset, tv-mainokset ja muu vastaava olisi myös ”elokuvateoksia”. Tv-ohjelmien esityslupahan on sitten erillinen asia ja koskee viittä tv-kanavaa, eikä mitään verkossa olevaa videoaineistoa. Opettajan tekijänoikeusoppaan sivulla 82 on käsitelty tätä problematiikkaa tarkemmin. Tässä voi kuitenkin sanoa, että kyseinen lakipykälä on todella ongelmallinen ja tarvitsee kipeästi päivittämistä.

Käytännössä jos verkossa on jonkin yksittäisen henkilön julkisesti verkkoon laittama video, niin todennäköisesti tämä vain haluaa mahdollisimman paljon katselijoita videolleen. Häneltä voisi tietysti kysyä lupaa esittämiseen ja lupa varmaan myös tulisi, mutta jos opettaja on valmis ottamaan pienen riskin ja kävelemään heikoilla jäillä, voisi tällaisen selvästi verkkoon laillisesti pannun videon opetuksessa esittää ilman suurta pelkoa jälkiseuraamuksista.

Tässä esimerkki suomalaisen opettajan tekemästä videosta. Videon yhteydessä ei ole mitään lupaa videon esittämiseen opetuksessa, mutta veikkaan, ettei Anne Rongas kovin pahasti närkästyisi, vaikka näin kävisikin. (päivitys 25.1.2013: Anne lisensoi tämän videon CC-lisenssillä, joten nyt sen esittäminen vaikkapa opetuksessa on luvallista.)

Jos menet kysymään USAlaiselta henkilöltä lupaa videon esittämiseen opetuksessa, voit saada hölmistyneen vastauksen. USAssa on nimittäin tekijänoikeudessa ”fair use”-käsite, jonka mukaan esim. opetustoiminnassa saa teoksia hyödyntää varsin laajasti. Jenkeille ei siis tule mieleenkään, että opetuskäyttöön pitäisi erikseen jotain lupia antaa.

Videon esittäminen suoraan verkkopalvelusta on siis hieman epävarma peli, mutta tietyissä tilanteissa se voi olla järkevää. Mutta jos kopioit videoklipin verkosta omalle koneellesi, olet tällöin tehnyt yksityiskopion, jota et saa enää esittää julkisessa tilanteessa. Lisäksi esim. YouTuben käyttöehdot kieltävät videon kopioinnin. Jos pystyt esittämään videon esitysohjelmastasi ilman, että joudut kopioimaan sitä omalle koneellesi, on tällainen esittäminen yhtä sallittua kuin selaimen avaaminen ja videon esittäminen siitä.

Todetaan vielä lopuksi, että avoimesti lisensoitua videoaineistoa saa tietenkin esittää ja sen saa myös kopioida omalle koneelleen ja esittää sieltä. Ja jos opetustilanteesi on luonteeltaan yksityistilaisuus (eli sinne pääsee vain rajattu ennalta nimiltä tunnettu joukko ihmisiä), videoiden esittäminen verkosta on sallittua.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta kohteessa YouTuben käyttöoikeudet koulussa

 1. Päivitysilmoitus: Saako teidän koulussa kuvata? | Mervi Mavendorf´s Blog

 2. Päivitysilmoitus: Esitysten tallentaminen reflektiota varten | Opettajan tekijänoikeus

 3. Päivitysilmoitus: Netti, ilmasto, opetus « sivuhuone

 4. Päivitysilmoitus: Opettaja.tv on nyt Yle Oppiminen | Opettajan tekijänoikeus

 5. Anne Rongas sanoo:

  Ja sieltähän se löytyi lisäasetuksista täppä, jolla tällekin videolle sain CC-lisenssin. Julkaisuaikoihin ei vielä ollut tämä Tavallinen YouTube -käyttölupa ja CC tietoisuudessani. Ei ehkä edelleenkään moni YouTubeen videoita pukkaava huomaa.

 6. Päivitysilmoitus: Vuoden 2012 suosituin aihe: YouTuben käyttö | Opettajan tekijänoikeus

 7. Päivitysilmoitus: Den digitaliserade Arabiska våren – YouTube | Arabiska Våren

 8. Päivitysilmoitus: Osallistu tutkimukseen videoiden käytöstä opetuksessa | Opettajan tekijänoikeus

 9. Päivitysilmoitus: Multimedia oppimisprojektina: Tekijänoikeudet opetuksessa – rajoitukset, poikkeukset ja poikkeuksien poikkeukset | Annen TVT-kurssiblogi

 10. Päivitysilmoitus: Multimedia opetuksessa | sellenblog

 11. Päivitysilmoitus: YouTube opetuksessa | kompablog

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.