Verkkosivustojen ruutukaappausten ottaminen

Voinko ottaa kuvaruutukaappauksia verkkosivuista? Voinko käyttää niitä opetusmateriaalissani? Entä julkisesti verkossa?

Tässä on oikeaoppinen ruutukaappaus Facebookista, jossa ei rikota kenenkään tekijänoikeuksia eikä yksityisyydensuojaa tahi viestisalaisuutta. Ruutukaappauksesta on sumennettu (hauskalla efektillä) muiden profiilikuvat, viestit ja kommentit. Facebookin oma ulkoasu ja logot saavat olla näkyvissä, sillä ne eivät ylitä teoskynnystä eivätkä siis ole suojattuja. Kenelläkään ei ole tähän kuvaan yksinoikeuksia, joten sitä saa vapaasti jatkokäyttää.

Kuten aina kopioita tehdessä, on hyvä muistaa tekijänoikeudet. Jos selaimessa näkyy jotain tekijänoikeuden suojaamaa, syntyy siitä (mahdollisesti osittainen) kopio ruutukaappaukseesi.

Seuraavat asiat eivät ole suojattuja:

 • navigointielementit, painikkeet, eriväriset alueet ruudulla
 • kuvakkeet

Nämä taas ovat tekijänoikeuden suojaamia:

 • kaikki valokuvat
 • tarpeeksi pitkät tekstinpätkät

Käytännössä ruutukaappauksesta kannattaa sumentaa kuvankäsittelyohjelmalla valokuvat ja pidemmät tekstin pätkät. Samoin jos verkkosivulla näkyy vaikkapa muiden ihmisten viestintään, joka ei ole täysin julkista, on nimet ja tekstit hyvä sumentaa pois, jottei syyllisty viestisalaisuuden rikkomiseen tai ihmisten yksityisyyden loukkaamiseen.

Näin käsitelty kuvakaappaus on edelleen hyödyllinen verkkosivuston tai tietokoneohjelman käyttöohjeessa ja vastaavissa tilanteissa. Ruutukaappaukseen ei itse asiassa ole kenelläkään sitten yksinoikeuksia, ei edes sinulla. Voit laittaa sen siis nettiin niin halutessasi ja kuka vain saa sitä kopioida ja levittää eteenpäin, koska siinä ei ole mitään tekijänoikeuden suojaamaa.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Verkkosivustojen ruutukaappausten ottaminen

 1. Jaana sanoo:

  Hei,
  Olen ollut siinä käsityksessä että jos oppilaitoksella on digilupa ruuttukaappauksen saa ottaa ja käyttää esim omissa opetusdioissa joita sitten jakaa opiskelijoille ja näyttää luokassa, ruutukaappauksen lähde tietysti näkyvissä. Tässä tarkoittamani ruutukaappaus saisi siten sisältää sellaista valokuvia ja tekstiä joita suojaa tekijänoikeus. Olenko ymmärtänyt ihan väärin?

  • Erittäin hyvä huomio! Tämä ei tullut minulle mieleenkään. Mutta tosiaan Digiluvan perusteella voi ottaa myös verkkosivuista ruutukaappauksia. Niitä ei pidä jaella sellaisenaan, vaan käyttää osana oppimateriaalia tai oppilaiden harjoitustöitä, mutta tosiaan tällainen käyttö on sallittua. Hyvä vain muistaa, että Digiluvan perusteella tehtyjä tuotoksia ei saa levittää opetusryhmän ulkopuolelle ja että aineisto on poistettava kurssin päätyttyä. Yllä kuvaamallani tavalla sutattua ruutukaappausta taas voi hyödyntää miten haluaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.