Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilaille?

Viikon pulma: Mitä kopioitua materiaalia voi jakaa opiskelijoille opetusmateriaaliksi ja onko siinä sivumäärärajoitteita?

Etenkin etäopetuksessa voi oppimateriaalin toimittaminen oppilaille olla välillä haastavaa. Keinoja on monia, mutta joskus on turvauduttava paperikopioiden postittamiseen. Kuva: kamshotsCC BY 2.0

Oppimateriaalin saattaminen oppilaiden käsiin voi olla hyvinkin erilaista eri opetustilanteissa. Etäopetuksessa on turvauduttava joko tietoverkkoon tai paperipostiin, lähiopetuksessa taas digitaalinen jakelu ei välttämättä ole mielekästä. Tässä on kaikki lain sallimat tavat saada toisten tekemää materiaalia opiskelijoille:

 • Kokonaan itse tekemääsi aineistoa voit jaella ja levittää aivan kuten haluat.
 • Teoskappaleita voi tuoda opetustilanteeseen. Voit siis tuoda vaikkapa kirjoja, veistoksia tai muita teoksia fyysisinä esineinä opetustilaan.
 • Voit aina linkittää verkossa olevaan aineistoon. Linkit saa tehdä suoraan aineistoon (ns. syvälinkit), kunhan linkkiä seuraavat eivät luule, että sinä olet tehnyt esim. kuvan, johon suoraan linkität. Kun linkität aineistoon, jossa tekijän nimeä ei helposti näy, on linkin yhteydessä hyvä mainita tekijä. Linkkejä voit jakaa kuten haluat.
 • Voit upottaa (embed) multimediaa esim. videopalveluista osaksi omia verkkosivujasi, vaikkapa oppimisalustalla. On epäselvää, onko upotus tekijänoikeudellisesti edes relevanttia (siinähän ei synny teoskopiota), mutta joka tapauksessa näiden mediapalveluiden käyttöehdot takaavat upotusoikeuden. Upotuksia voit tehdä minne haluat.
 • Kun koulullasi on valokopiolupa, voit tulostaa ja valokopioida ja aineistoa oppilaille. Sallittu määrä on 20 sivua / verkkosivusto tai paperijulkaisu, ei kuitenkaan yli 50% julkaisusta. Nuotteja saa kopioida vain 10 sivua, yhtye- ja kuoronuotteja ei lainkaan. Harjoitus-, tehtävä- ja vastauskirjojen kopiointi ei kuulu tähän lupaan, kuten ei kalvojen tai diojenkaan kopiointi. Valokopiot on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.
 • Voit ottaa katkelmia teoksista (teksti, video, musiikki…) havainnollistamaan omaa oppimateriaaliasi sitaattioikeuden perusteella. Katkelman pituus on juuri tarvittava määrä, eikä yhtään enempää. Tekijät on mainittava. Sitaattien käyttäminen ei rajoita teoksesi levittämistä tai jakelua mitenkään.
 • Jos tekemäsi aineisto täyttää tieteellisen esityksen tunnusmerkit, voit kuvasitaattioikeuden perusteella liittää siihen tekstiin liittyviä havainnollistavia kuvia. Voit ottaa kuvat itse aiheeseen liittyvistä teoksista, tai käyttää muiden ottamia kuvia. Tekijät on mainittava. Kuvasitaattien käyttö ei rajoita teoksesi levittämistä tai jakelua mitenkään.
 • Jos koulullasi on Kopioston Digilupa, voit sen perusteella kopioida omaan materiaaliisi netistä tekstiä ja kuvia. Voit kuitenkin jakaa aineistosi vain saman kurssin oppilaille, ainoastaan koulun palomuurin sisällä olevalla oppimisalustalla ja vain kurssin ajan.
 • Jos koulullasi on Kopioston Digilupa, voit skannata 5–20 sivua paperijulkaisusta PDF-muotoon, leimata sen Kopioston leimauspalvelussa ja välittää oppilaille oppimisalustalla, samoin ehdoin kuin edellisessä kohdassa.
 • Jos saat tekijän luvan tarvitsemaasi käyttöön, voit toimia luvan mukaisesti.
 • Verkossa on miljardeja avoimesti lisensoituja tuotoksia, joiden tekijä on siis valmiiksi antanut varsin laajat käyttöoikeudet kaikille. Näitä avoimia sisältöjä voit vapaasti kopioida ja levittää sellaisenaan tai osana omia tuotoksiasi oppilaille haluamallasi tavalla.
Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilaille?

 1. ”Kuvasitaattien käyttö ei rajoita teoksesi levittämistä tai jakelua mitenkään.”

  Voinko muuten tehdä tieteellisen esityksen kriteerit täyttävän monisteen, käyttää siinä kuvasitaatteja ja pistää koko roskan jakoon CC-BY-lisenssillä.

  Jos kyllä, pitääkö erikseen korostaa sitä, että CC-BY koskee omaa tuotostani ja kuvasitaatteja ei saa irrottaa siitä vapaaseen käyttöön.

  • Voit pistää oman osuutesi jakoon siten kuin haluat, mutta käytännössä koska käytät kuvia kuvasitaattioikeudella, rajoittaa se kuvien lisensointia. Niitä voit vapaasti pitää osata tieteellistä esitystäsi, on se sitten Scribd:ssä, Slidesharessa, journalissa tai missä vain, mutta et voi niitä kuvia tietenkään lisensioida CC:llä. Käytännössä joudut siis sekalisensioimaan, mikä on aina lukijan kannalta hieman hankalaa. Itse ehkä lähtisin kuvatekstiin kirjoittamaan jotain tällaista: ”Kuva copyright 2012 SeJaSe, käytetty kuvasitaattioikeudella”. Sen luulisi tekevän muille selväksi, ettei kuva ole avoimesti lisensioitu.

 2. Päivitysilmoitus: Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilaille? | Digital TSL | Scoop.it

 3. Päivitysilmoitus: Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilail...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.