Mitä lupia tarvitaan oppilaiden tekemän videon julkaisemiseen netissä?

Oppilaitoksen ohjauksessa on kuvattu video, jossa näyttelee opiskelijoita (osa täysi-ikäisiä). Taustalla pyörii kaikenlaista oppilaitoksessa olevaa porukkaa. Videossa esiintyjillä on Olvin AngryBird -tölkit kädessä. Alkumusiikkina on erään esiintyjän bändin biisitallenne, jossa he soittavat autotallissa Paranoidia. Keneltä kaikilta tarvitaan lupa, kun video halutaan julkaista YouTubessa, jotta opiskelijat voivat linkittää ne edelleen blogeihinsa?

Black Sabbathin kappale Paranoid saa olla netissä, koska siihen on bändin lupa. Omien Paranoid-esitysten nettijulkaisuun tarvittaisiin sama lupa, jonka saaminen voi olla hivenen hankalaa. Päivitys 27.2.2015: Tässä linkitetty musiikkivideo on poistettu YouTubesta, koska Black Sabbathin esitystallenteita hallinnoiva RITY vaati sen poistamista. Bändin aikoinaan antama lupa ei siis enää riittänyt, kun iso firma hallinnoi oikeuksia tiukasti. Linkki on vaihdettu musiikkivideosta pelkkään ääniraitaan, joka toivottavasti säilyy saatavilla.

Videon julkaisemiseen netissä tarvitset kaikki seuraavat luvat:

 • Kaikilta video- ja äänitallenteita tehneiltä henkilöiltä tai organisaatioilta: heillä on lähioikeudet tallenteisiin.
 • Kaikilta videolla näytteleviltä henkilöitä tai heidän huoltajiltaan: heillä on lähioikeudet esityksiinsä.
 • Videon käsikirjoittajalta, ohjaajalta, leikkaajilta, näyttelijöiltä, äänisuunnittelijalta, pukusuunnittelijalta, koreografilta ja muilta luovan panoksen antaneilta: heillä on yhdessä tekijänoikeus videoon.
 • Varmuuden vuoksi taustalla näkyviltä henkilöiltä, joiden kasvot erottuvat videossa:  oppilaitoksen oppilaat ovat tietosuojavaltuutetun mielestä liian pieni joukko ollakseen riittävän julkinen, joten heidän kasvojensa julkistumiseen tarvitaan heidän lupansa.
 • Olvilta tai Roviolta tuskin tarvitaan lupaa, kunhan heidän tuotteitaan tai brändiään ei kohdella kovin halventavalla tavalla eivätkä ne ole videolla keskeisessä asemassa.
 • Alkumusiikin esittäneen bändin lupa: heillä on lähioikeudet esitykseensä.
 • Alkumusiikkivideon tallentaneen tahon lupa: hänellä on lähioikeudet musiikkivideoon.
 • Paranoidin oikeudet ovat Black Sabbathin vuoden 1970 kokoonpanolla (Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Tony Iommi, Billy Ward) sekä kustantajalla (Philips Records), joilta pitäisi saada lupa nettilevitykseen.

Tässä tapauksessa videon julkaiseminen netissä jäänee haaveeksi, sillä Teosto ei pysty myymään lupaa Black Sabbathin musiikin esityksen nettijulkaisemiseen. Voitte koettaa lähestyä Black Sabbathia aiheella.

Vastaisuudessa kannattaa olla tarkkana kaiken aineiston kanssa, jota ei ole tehty itse alusta asti. Musiikin osalta kannattaa koettaa löytää sopivaa musiikkia avoimesti lisensoituna tai sitten käyttää klassikoita, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet.

Mutta katsotaan kuitenkin se Paranoid näin lopuksi. Tämä on Black Sabbathin itsensä mukaan se ”virallinen” video, joten sitä voinee pitää laillisena YouTube-aineistona (vaikka sen onkin YouTubeen lähettänyt joku ihan muu).

Päivitys 27.2.2015: Näin se ”laillinen YouTube-aineisto” muuttuu vuosien varrella. Black Sabbathin oikeuksia hallinnoi ilmeisesti RITY (Reeling in the Years), joka vaati aiemmin linkitetyn videon poistamisen tekijänoikeusloukkauksena. Video on siis korvattu nyt pelkällä ääniraidalla. Päivityksen päivitys 31.3.2016: Linkki ääniraitaan vaihdettu, koska vuosi sitten löydetty ääniraita on poistettu YouTubesta. Tällaista se opettajan arki varmaan on, kun kerran vuodessa on tarkistettava joka linkin toimivuus (koska sitä sisältöä ei saa netistä kopioida opetuskäyttöön itselleen talteen noin vain).

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

11 vastausta kohteessa Mitä lupia tarvitaan oppilaiden tekemän videon julkaisemiseen netissä?

 1. Päivitysilmoitus: Mitä lupia tarvitaan oppilaiden tekemän videon julkaisemiseen netissä? | Ristitulo | Scoop.it

 2. ”Kaikilta videolla näytteleviltä henkilöitä tai heidän huoltajiltaan: heillä on lähioikeudet esityksiinsä.”

  Mihin lainkohtiin tai tulkintoihin perustuu se, että huoltajilla on sananvaltaa lastensa tekijänoikeuksiin? Sikäli kun on, riippuuko huoltajan valta lapsen iästä?

  • Kyse on siitä, että vasta 18-vuotiaat ovat Suomessa täysin oikeustoimikelpoisia. Huoltajilla on päätösvalta kaikkiin lasten asioihin (ei vain tekijänoikeuksiin vaan myös raha-asioihin), tietenkin lapsen etua ajatellen. Tekijänoikeuksista sovittaessa kyse on sopimuksista, jotka etenkin nettijulkaisun tapauksessa ovat usein pysyviä. Alaikäiset ovat rajoitetusti oikeustoimikelpoisia, iästä ja kypsyydestä riippuen. Itse ajattelisin, että 15-vuotias voi jo itse päättää omien esiintymistensä julkaisemisesta, mutta esim. 5-vuotias ei.

 3. Tiedätkö tästä mitään ennakkotapauksia tai viranomaisen tulkintoja? Minua kiinnostaa erityisesti lapsen sananvapauden näkökulma: missä vaiheessa se alkaa painaa enemmän kuin huoltajan oikeus/velvollisuus päättää lapsen puolesta.

  Esimerkiksi YK:n lapsen oikeuksien sopimushan on aika velvoittava:

  13 artikla

  Lapsella on oikeus ilmaista vapaasti mielipiteensä. Tämä oikeus sisältää vapauden hakea, vastaanottaa ja levittää kaikenlaisia tietoja ja ajatuksia yli rajojen suullisessa, kirjallisessa, painetussa, taiteen tai missä tahansa muussa lapsen valitsemassa muodossa.
  Tämän oikeuden käytölle voidaan asettaa tiettyjä rajoituksia, mutta vain sellaisia, joista säädetään laissa ja jotka ovat välttämättömiä:

  a) muiden oikeuksien tai maineen kunnioittamiseksi; tai

  b) kansallisen turvallisuuden, yleisen järjestyksen (ordre public), tai väestön terveyden tai moraalin suojelemiseksi.

 4. Kirsi sanoo:

  Entä jos tekee videotallenteen esim. ulkolavalla (esim. Helsingin Espan lava) tapahtuvasta julkisesta tanssiesityksestä… voiko tuon videon laittaa ilman esiintyjien ja musiikin tekijöiden lupaa nettiin (YouTube) tai näyttää tunnilla oppilasryhmälle?

  • Esiintyjillä on aina yksinoikeudet esitykseensä, kun he esittävät jotain teosta (vaikkapa tanssiesitystä). Voit tehdä videotallenteen esityksestä omaan yksityiskäyttöösi, mutta kaikenlainen julkisempi käyttö vaatii, että olet saanut luvan esiintyjiltä (ja he vuorostaan koreografilta sekä kaikilta musiikin oikeuksienhaltijoilta) a) tallenteen tekemiseen, b) sen julkiseen esittämiseen tietyissä opetustilanteissa ja c) lataamiseen YouTubeen.

 5. Päivitysilmoitus: Mitä lupia tarvitaan oppilaiden tekem&auml...

 6. Teresa sanoo:

  Hei. Tämä sivuaa vähän Kirsin kysymystä, mutta on kuitenkin vähän erilainen tilanne. Eli. Videotallenteet kuoromme esiintymisestä konsertissa (4 laulua). Kuoron kaikilta jäseniltä on luvat videointien julkaisemiseen (ja tietysti itse kuvaamiseen). Konsertissa oli useita esiintyjiä, kuoro siis vain yksi monista (ei kuoromme oma konsertti/meidän järjestämämme tilaisuus. Itse tilaisuudessa kuvaamista ei ollut kielletty, ja videoissa näkyy vain meidän kuoromme.) Miten menee tällaisten videoiden julkaiseminen/julkaisemisen tekijänoikeudet? Laulamamme laulut eivät ole omiamme, vaan melko tunnettua suomenkielistä viihdemusiikkia, osa käännöskappaleita. Jotta voisimme julkaista videon netissä esim. omilla kotisivuillamme tai YouTubessa, keneltä kaikilta tarvitsemme siihen luvan?

  • Tarvitsette luvan esiintyjiltä, videoijalta sekä videolla esiintyvien teosten tekijöiltä. Ilmeisesti muilta teillä luvat jo onkin, mutta musiikin tekijöiltä ei. Se onkin se hankala pala. Jos esitätte ns. kansanmusiikkia tai niin vanhaa musiikkia, ettei siinä enää tekijänoikeuksia ole, voitte edetä ilman lupia. Mutta muussa tapauksessa tarvitsette luvat kappaleiden tekijöiltä. Jos kappaleet ovat kaupallisesti saatavilla, ovat oikeudet todennäköisesti jollakin musiikkikustantajalla, jonka kanssa teidän on asiasta neuvoteltava.

   Voitte myös selvittää, josko Teoston Nettilisenssi sallisi teidän julkaista videonne omilla verkkosivuillanne. YouTubessa tms. palvelussa julkaisuun ei valmista lupaa kuitenkaan ole.

 7. Essi Pankka sanoo:

  Olisimme tekemässä opiskelijoiden kanssa videot, joita ei laiteta nettiin, vaan esitetään parin ryhmän yhteisessä seminaaripäivässä. Suljetuin ovin.
  Saammeko käyttää artistien musiikkia videoissa ilman lupaa?

  • Musiikin liittäminen videon taustalle menee teosmuunnelman puolelle, joka ei ole sallittua opetuskäytössä. Muuntelu on sallittua oikeastaan vain yksityiskäyttöön tai tekijän luvalla. Vuoden 2016 uusi muuntelulupa ei koske musiikkia, joten siitäkään ei ole apua. Jos uskallat vedota opetuksesi olevan yksityistilaisuus, on videoiden esittäminen silloin sallittua. Muutoin ei, ellei musiikin muunteluun tosiaan ole musiikin tekijänoikeuksien haltijoiden lupaa. Suosittelen Creative Commons -lisensoidun musiikin käyttämistä videoiden taustalla, sillä CC-lisenssissä se tarvittava lupa on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.