YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä

Opetuksessa on jo vuosia saanut hyödyntää YLEn radiokanavien sekä tiettyjen tv-kanavien ohjelmatarjontaa. Useimmat opettajat ovat yllättyneet tiedosta, että YLE Areenasta tai Elävästä Arkistosta ei saakaan esittää ohjelmia luokassa. Nyt tilanne on korjaantunut.

YLEn Elävä Arkisto ja Areena ovat nyt opetuskäytössä sallittuja medialähteitä. Ohjelmia saa esittää, muttei tallentaa tai muokata.

OKM:n, Kopioston ja Tuotoksen välinen sopimus on tähän mennessä antanut koulujen opetuksessa (peruskouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa ja näiden henkilöstökoulutuksessa, valtion henkilöstökoulutuksessa sekä opintokeskuksissa) oikeuden esittää YLEn radiokanavien ohjelmia sekä tv:stä Yle 1:n, 2:n, Femman, Teeman sekä MTV3:n ohjelmia (poislukien elokuvat, mainokset ja jatkuvajuoniset ulkomaiset sarjat). Lupa ei ole kuitenkaan kattanut Ylen tai Alma Median nettitv-palveluita, eli vaikka ohjelman olisi saanut katsoa sen tullessa tv:stä ja saanut jopa tallentaakin myöhempään käyttöön, niin jos tätä ei huomannut tehdä, ei samaa ohjelmaa sitten saakaan esittää luokassa Ylen Areenasta. Tämä on ollut kummallista ja myös tarpeetonta. Nyt sopimusta on päivitetty.

Vanhojen perinteisten tv- ja radiosignaalien lisäksi on nyt sallittua esittää kotimaisia ohjelmia Yle Areenalta sekä Elävästä Arkistosta (poislukien elokuvat). Maikkarin Katsomoa lupa ei edelleenkään koske, eli sieltä ei saa ohjelmia esittää opetuksessa. Nettitv:stä ei saa tallentaa ohjelmia, eikä niitä saa siis myöskään muokata tai remiksata sen enempää kuin muut lait (kuten siteerausoikeus) sallivat. Kyse on siis vain median kuluttamisesta.

Odottelemme siis, että Ylen (kansalaisten varoin) tuottama sisältö avataan vaikkapa Creative Commons -lisenssillä kaiken kansan jatkokehiteltäväksi. Tässä oli yksi pieni askel ei väärään suuntaan.

Opettajan tekijänoikeusoppaan sivulle 83 on siis aiheellista tehdä korjaus.

Edit 21.8.2012: Tarkennettu sopimuksen sisältöä. Nettitv:n esitysoikeus koskee vain kotimaista tuotantoa olevia ohjelmia.

Kategoria(t): Uutinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä

  1. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Opeskuuppi | Scoop.it

  2. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Leadership Think Tank | Scoop.it

  3. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Ollin oppivuodet | Scoop.it

  4. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Ohjauksen välineet | Scoop.it

  5. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Opetusteknologia | Scoop.it

  6. Päivitysilmoitus: YLE Areena ja Elävä Arkisto sallitaan opetuskäytössä | Skola 2.0 | Scoop.it

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.