Podcastien tekeminen näkörajoitteisille

Viikon pulma: Haluaisin lukea ääneen erilaisia tekstejä, kuten runoja, novelleja yms. Tallenteet olisi tarkoitettu näkörajotteisille ystävilleni. Miten voisin parhaiden jakaa nauhoitteita/podeja? Ja millaisia tekijänoikeusasioita tässä nyt taas pitäisi huomioida?

Eri tavalla aistirajoitteisille on tekijänoikeuteen liittyen hieman erityisoikeuksia. Ei kuitenkaan montaa.

Ääneen lukeminen on teoksen esittämistä. Saat lukea ääneen kirjoja yksityistilaisuuksissa, mutta julkisissa tilaisuuksissa esittämiseen tarvitaan lupa. Kun teet esityksestäsi äänitallenteen, syntyy teoksesta muunneltu kopio – kirjallinen, painettu teos on muuttunut äänitiedostoksi.

Tekijänoikeuslain pykälä 17§ antaa luvan tehdä muunneltuja teoksia sellaisille, jotka vamman tai sairauden vuoksi eivät voi kokea teoksia tavanomaisella tavalla. Valitettavasti pykälässä erikseen rajataan pois äänen ja videon tallentaminen. Saisit siis muuntaa kirjan vaikkapa Braille-kirjoituksen muotoon, mutta äänitallenteen tekemiseen ei tästä saa lupaa. Ainoastaan erikseen säädetyt erikoiskirjastot, kuten Celia, saavat tehdä kirjoista ääni- ja videoversioita.

Ainoastaan yksityiskäyttöoikeus antaa sinulle mahdollisuuden tehdä kirjoista äänitallenteita. Saat antaa näitä tekemiäsi yksityiskopioita muutamalle lähipiirissäsi, mutta et laajemmin. Tallenteiden jakelu netissä ei luonnollisestikaan sovi, mutta sinänsä saat lähettää kopiot ystävillesi verkonkin välityksellä, vaikkapa sähköpostitse, kunhan varmistat, etteivät tallenteet ole muiden saatavilla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tekijänoikeuskaan ei ole ikuinen. Kun tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta, saa tämän teoksia kopioida vapaasti ja myös äänimuotoon tallentaminen ja jakelu on sallittua. Tällä hetkellä, vuonna 2012, vuonna 1941 ja sitä ennen kuolleiden kirjailijoiden teokset ovat siis tekijänoikeuden ulkopuolella.

Vanhentuneiden teosten digitaalisia kopioita kerätään mm. Gutenberg-projektissa. Palvelussa on yli 36000 eKirjaa ja melkoisesti myös suomenkielisiä kirjoja. Kirjoja kerätään vapaaehtoisvoimin, joten jos hyllystäsi löytyy vanhempaa kirjallisuutta, jota Gutenbergin kokoelmista ei löydy, voit osallistua talkoisiin. Gutenbergin kokoelmissa olevat kirjat voi kopioida itselleen PDF-muodossa ja useimmissa eKirja-muodoissa, joten modernit iPadit, Kindlet, yms. saa ladattua vapaalla sisällöllä.

Vapaiden kirjojen ääneen puhuttuja versioita kerätään vuorostaan LibriVox-palvelussa. Siellä vapaaehtoiset puhuvat ääneen lukuja Gutenberg-projektin kirjoista, muodostaen yhdessä äänikirjan. Suomeksi on puhuttuna muutama Juhani Ahon teos, Kiven Seitsemän veljästä ja muutama muu teos, yhteensä 10 kirjaa. Jos siis päädyt ääneen lukiessasi lukemaan tarpeeksi vanhaa kirjallisuutta, äänitallenteesi ovat tervetulleita LibriVoxin kokoelmiin.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Podcastien tekeminen näkörajoitteisille

  1. Täydentäisin sen verran, että Project Gutenberg tallentaa myös ”vapaiden kirjojen ääneen puhuttuja versioita”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.