Lausunto tekijänoikeuslain korjaamiseksi

Pyysin toissa viikolla opettajilta kommentteja siitä, miten tekijänoikeuslakia tulisi parantaa. Lausunto lähti maanantaina Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamoon. Toiveeni on, että toimikunnan jatkaessa laajennetussa kokoonpanossa myös näihin opetuksen ongelmakohtiin löydetään ratkaisuja.

Sain opettajilta kommentteja blogiin, Google+:aan, Facebookiin, Twitteriin, sähköpostiin, Skypeen ja Yammeriin. Vaikka monet pyynnöt opetuksen oikeuksista olivat varsin utopistisia, kuuli niistä kuitenkin sen tuskan, joka opettajilla on, jos he yhtään tekijänoikeusasioita ovat tiedostaneet.

Olen epävirallisia tahoja pitkin kuullut, että opetuksen oikeuksien laajentaminen on poliittisesti todella haastava tehtävä, koska kotimaisten kirjakustantajien rahalehmä ovat oppikirjat. Mitään muita kirjoja (paitsi satunnaisia Finlandia-voittajia) ei myydä samoissa määrissä. Siksi mitkään muutosehdotukset, jotka uhkaavat tätä tulovirtaa, eivät tunnu menevän läpi lainsäädännössä. No, muotoilin lausuntoni tiivistelmään asian näin:

”Jos toimikunta ei pysty vastaamaan näihin epäkohtiin, on se vahva signaali opettajille, kouluille ja opettajankouluttajille, että tulevaisuudessa opetus tulee rakentaa yhä vahvemmin vapaasti lisensioidun materiaalin varaan, oppikirjakustantajien tai muiden kaupallisten tuottajien materiaalin sijaan.”

No, toivotaan, että asia etenee. Jos haluat, voit lukea lausunnon itsekin: Lausunto OKM2012-2, Toikkanen. Lausunnossa on neljään sivuun tiivistettynä näkemäni epäkohdat ja niiden korjausehdotukset (sekä kaksi muuta bugia, jotka olisi järkevää korjata). Vaikkei tiedostoon tullutkaan CC-lisenssiä mukaan, lisensioin sen tällä puheella CC BY -lisenssillä. Saat siis levittää sitä paloissa tai muunneltuna, tarpeen mukaan. Kommentit ovat tervetulleita vaikkapa tähän blogiin, josta tekijänoikeustoimikuntakin mahdollisesti ne löytää.

 

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Lausunto tekijänoikeuslain korjaamiseksi

  1. Lausuntoni meni näköjään perille. Ville Oksanen kertoo blogissaan uuden toimikunnan kokoonpanosta ja nostaa muutaman lausunnon (kirjoituksen lopussa) esiin.

  2. Jarmo Tanskanen sanoo:

    Hyvä, että tarkennuksia vaaditaan. Juuri tämä ympäripyöreyden poistaminen/vähentämien/selkeyttäminen poistaa myös ongelmaa kaupallisesti tehtyjen materiaalien tekemisestä. Eli kun teet esim. oppimismateriaalia ja koetat leipääsi sillä ansaita niin ansaintalogiikan selvittäminen on ihan todellakin haastava juttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.