Ohjelmiston mukana tulevan median käyttöoikeudet

Tein videon, jossa käytin Macissa ohjelmistojen (varmaan iMovien) mukana tullutta taustamusiikkia. Kun lähetin videon YouTubeen, palvelu herjaa, että musiikki on jonkun muun. Teinkö siis jotain väärin?

Videoeditoinnissa on hyvä muistaa tarkistaa, mitä kaikkea ohjelmiston mukana tulevalla musiikilla ja muulla materiaalilla saa tehdä. Kuva: Wesley Fryer @ Flickr, CC BY-SA

YouTube tosiaan osaa nykyisin tunnistaa, jos uusissa videoissa on samanlaista musiikkia kuin vanhoissa palveluun lähetetyissä videoissa. Luonnollinen johtopäätös on, että joku on kopioinut musiikkia, mutta tässä tapauksessa kopiointi on ollut ihan luvallista. YouTuben herjasta ei tällöin tarvinne välittää. Tietysti jos YouTube mykistää videosi, on lopputulos harmillinen. Voit koettaa käyttää YouTuben AudioSwap-toimintoa ja vaihtaa musiikin tilalle toisen raidan, jonka käyttö YouTubenkin mielestä on sallittua. Tai palata videon editointiin ja koettaa toisen kappaleen käyttöä. Voit tarkistaa omien videoittesi tekijänoikeustilanteen osoitteessa www.youtube.com/my_videos_copyright. Lisäksi muut tahot voivat ilmoittaa videosi rikkovan heidän oikeuksiaan (ns. DMCA takedown notice). Tällaisia ilmoituksia tulee joskus aiheettakin. Tällaisen poistoilmoituksen voi nappia painamalla riitauttaa, jos uskoo, ettei ole kenenkään oikeuksia rikkonut.

Yleensä ottaen hankkimiesi ohjelmistojen (etenkin mediatuotanto-ohjelmien kuten videoeditorien) käyttölisenssi kertoo myös, mitä saat tehdä ohjelman mukana tulleella medialla, kuten musiikilla ja ääniefekteillä. iMovien tapauksessa säännöt löytyvät iLife-ohjelmistopaketin lisenssistä, jonka pykälä 2Gi sanoo selvästi, että mukana tullutta mediaa saa käyttää osana omia tuotoksia ja että näitä tuotoksia saa levittää ja jaella verkossa kuten haluaa. Yksinään näitä mediatiedostoja ei saa levittää, eli niitä ei saa kopioida muille.

Etenkin jos työsi on kaupallisesti merkittävää, kannattaa lukea hyödyntämäsi ohjelmiston käyttöehdot tarkkaan ja varmistaa, että saat tehdä ohjelmalla ja sen oheismateriaalilla sitä, mitä aiot tehdä.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Ohjelmiston mukana tulevan median käyttöoikeudet

 1. Voisikohan tuosta reklamoida Youtubelle, että lakkaisi rutisemasta :-).

 2. Sanna Eskola sanoo:

  Jos opiskelijat tekevät Imoviella esimerkiksi ns. mainosvideon jollekin yritykselle/yksityiselle – saako sitä myydä (kyllä, ihan rahalla =) ) sellaisenaan eteenpäin, mikäli se ei muutoin tekijänoikeuksia loukkaa? Tämä osana yrittäjyyskasvatusta ja pedagogista osuuskuntatoimintaa…

  • Pääsääntöisesti saa. Yleensä ainoastaan opetuslisensseillä hankituissa ohjelmoistoissa on joitain rajoituksia. Jos kouluun on siis hankittu maksuttomia tai halvennettuja ohjelmistoja nimenomaan opetuskäyttöön, niiden käyttölupa mahdollisesti rajaa pois liiketoiminnan. Mutta muuten niiden tuotoksien käyttöä ei ohjelmiston valmistaja rajoita.

 3. Sanna Eskola sanoo:

  Kiitos vastauksesta!

 4. Jaana Uusitalo sanoo:

  Entä SketchUp ohjelman opetuskäyttö?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.