Tietoja

Opettajan tekijänoikeussivusto kertoo tekijänoikeuksista ja avoimista sisällöistä opettajan ja opetuksen näkökulmasta. Kirjoittajana on pääasiassa Tarmo Toikkanen, mutta myös muiden tuottamat vieraskynät ovat tervetulleita.

Sivuston taustalla on Opettajan tekijänoikeusopas, joka julkaistiin tammikuussa 2011. Kirjan tietojen päivitykset kerätään tänne, samoin linkit lisätietoihin.

Tällä sivustolla elelee myös vuonna 2013 julkaistu Kopiokissa-sarjakuva.

Sivuston ylläpitoa ovat vuosina 2012-2013 tukeneet Aalto-yliopisto, AVO-hanke, Euroopan sosiaalirahasto, EU sekä Lapin ELY-keskus.

Sivuston ylläpitoa ovat vuosina 2012-2013 tukeneet Aalto-yliopisto, AVO-hanke, Euroopan sosiaalirahasto, EU sekä Lapin ELY-keskus.

3 vastausta kohteessa Tietoja

 1. Sirpa Salmi sanoo:

  Hei! Haluaisin tarkennusta opetuksen yksityisyyden/julkisuuden välillä. ”Opettajan tekijänoikeus opas” -kirjassa sanotaan, että peruskoulun ja 2. asteen opetus olisi yksityistilaisuus (s.76). Kuitenkin esim. näillä sivuilla pyydetään opettajia allekirjoittamaan adressi, jossa opettajille ja opetukseen tulisi tekijänoikeuden osalta helpotuksia mm. siten, että opetus olisi yksityistä ei julkista. Olen muutenkin tähän asti ymmärtänyt, että opetus on aina julkista. Onko kirjassa siis virhe vai miten tulkita tätä asiaa?

  • Opetuksen yksityisyys tai julkisuus tekijänoikeudellisessa mielessä on valitettavan avoin ja epäselvä kysymys. Siitä ei laki suoraan sano mitään ja Tekijänoikeusneuvoston lausunnot aiheesta ovat ristiriitaisia. Moni on juuri siinä käsityksessä, että opetus on aina julkista. Tähän on syynä 25 vuoden ajan harjoitettu tiedottaminen niiden tahojen toimesta, jotka tästä tulkinnasta taloudellisesti hyötyvät. Ehdotettu lakialoite (ei siis addressi, vaan kansalaisaloite, joka menee eduskunnan päätettäväksi) pyrkii selventämään tätä asiaa.
   Opettajan tekijänoikeusoppaassa sivulla 78 tuodaan esiin eri näkökulmia tähän ongelmaan. Itse kirjan leipätekstissä on koetettu hakea linjaa todellisten koulukäytäntöjen kautta: Peruskouluihin eivät ulkopuoliset (oppilaiden vanhemmat eivät ole ulkopuolisia) pääse ilman lupaa; opettajilla on salassapitovelvollisuus ja jo perusturvallisuus edellyttää, että lasten seuraan ei päästetä ketä tahansa. Samoin monet opetuskäytännöt ovat mahdollisia vain yksityistilaisuuksissa (kuten tekstimuunnelmien tai -käännösten tekeminen).
   Mutta kuten sanoin, asia on auki. Vireillä oleva kansalaisaloite korjaisi osaltaan tämän asian.

 2. Media sanoo:

  Omasta puolestani totean, että Tekijänoikeudet opetustyössä voi lainsäädännöllisesti heittää täysin romukoppaan.
  Tekijänoikeusneuvostossa asian käsittely kestää 1,5 vuotta, poliisilla 6 kk.
  Vaikka 10 lakimiestä ovat puolellasi, teoskynnys ylittyy, ja olet oikeassa, asia pysähtyy viimeistään ennen oikeusastetta. Ne ei tee mitään.
  Näin kävi.
  Siinä meni kymppitonnien työ omalla ajalla oppimateriaalien tuottamisessa, ja nyt ne ovat julkista riistaa.
  Voitte lopettaa tämän forumin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.