Syksyn uudet kujeet: digilupa muuttaa, TV2 palaa

Syksyllä 2014 digilupa ja valokopiolupa poistuvat korkea-asteelta ja digilupa tarjotaan perus- ja toiselle asteelle. TV2 palaa sallittujen listalle. Kopiosto tiedotti muutoksista oppilaitosten käyttölupiin. Tässä muutokset perusteellisesti selitettynä, jotta kukaan ei jää väärään käsitykseen syksyn 2014 tilanteesta.

Lupaneuvotteluissa hypätään vuorovuosina eri suuntiin ja kokeillaan, mihin luparahoja kannattaa laittaa. Digilupa oli aiemmin vain korkeaopetuksella, nyt se on vain perus- ja toisella asteella valmiiksi maksettuna. Kuva: US National Archive Administration, Public Domain.

Lupaneuvotteluissa hypätään vuorovuosina eri suuntiin ja kokeillaan, mihin luparahoja kannattaa laittaa. Digilupa oli aiemmin vain korkeaopetuksella, nyt se on vain perus- ja toisella asteella valmiiksi maksettuna.
Kuva: US National Archive Administration, Public Domain.

Lupaneuvottelut koskevat valokopiolupia, digilupaa sekä tv:n katselua, joiden käyttö edellyttää maksua. OKM maksaa tietyt luvat valmiiksi oppilaitosten puolesta. Kunkin oppilaitoksen on hyvä siis tiedottaa opettajilleen, mikä on tänä vuonna sallittua ja mikä ei, etenkin suhteessa viime vuoden tilanteeseen.

Tässä muutokset:

 1. TV2-kanava on taas syksyllä 2014 sallittujen listalla. Sen poistuminen sallittujen kanavien joukosta herätti keskustelua viime keväänä. Mutta nyt tilanne on palautunut totuttuun, eli sallittuja kanavia ovat Ylen TV1, TV2, Teema ja Femma, sekä MTV3. Verkosta saa katsoa Ylen Areenaa sekä Elävää arkistoa.
 2. Yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta poistuu sekä valokopiolupa että digilupa. Viime lukuvuonna molemmat olivat valmiina maksettuina. Kopiosto neuvottelee yliopistojen ja amkien kanssa luvista ja niistä tiedotetaan myöhemmin. Mutta hyvä tietää, että valokopioiden ja digilupien osalta lupaa vielä odotetaan.
 3. Peruskoulut, lukiot ja ammatilliset oppilaitokset saavat valmiina sekä valokopioluvan että digiluvan. Valokopiolupa on jo vanhastaan tuttu, mutta nyt siis digilupa on kaikkien näiden oppiasteiden käytössä ilman eri maksua.

 

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Syksyn uudet kujeet: digilupa muuttaa, TV2 palaa

 1. ”Digilupa on kaikkien näiden oppiasteiden käytössä ilman eri maksua.” Paljonkohan tuohon paloi verorahaa?

 2. roy bean sanoo:

  Summat eivät tod näk muutu, jos kerran yhdeltä poistuu ja toinen saa.
  Vesa ”Jos olet perusnegis, niin silloin en valitettavasti voi auttaa”

 3. Riikka sanoo:

  Verorahoista koulutus pääosin maksetaan joka tapauksessa, erityisesti siis perus- ja toisella asteella. Eiköhän tämä päätös vain vähennä turhaa rahansiirtoa, paperinpyörittelyä ja siten siis hallinnon kuluja, jotka nekin valtion ja kunnan laitoksissa verorahoista maksetaan. Jos ei muuta, niin vähentää ainakin hampaiden kiristelyä (ja tekijänoikeusrikkomuksia) niissä kouluissa, joissa digilupaa ei tähän asti ole ostettu. Ihan hyvä juttu, että näin tuetaan koulutuksen tasa-arvon toteutumista edes yhdeltä osin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *