Muiden oikeus levittää opettajan oppimateriaalia

Viikon pulma: Olen tuottanut koulutusmateriaalia Google Docsilla julkisina dokumentteina, jotta voin upottaa ne koulutuksen suljetuille verkkosivuille. Jaan mielelläni aineistoani myös kollegoilleni, mutten haluaisi nähdä aineistoni leviävän muualle verkkoon, koska haluan pitää aineiston ajantasaisena. Minkälainen oikeus työnantajalla ja kollegoillani on oletusarvoisesti powerpointieni käyttöön? Entä saavatko he laittaa niitä nettiin julkisille nettisivuille näkyviin kysymättä minulta (esim. omaa koulutustaan varten)?

Toisen opettajan diaesityksiä saa esittää suoraan verkosta. Sen sijaan niiden kopioiminen ja jatkolevittäminen ei ole sallittua. Kuva: CC0 (ei tekijänoikeutta)

Lähtökohta on se, että jos itse välität teostasi verkossa tietylle joukolle (suljetulla oppimisalustalla), eivät muut saa välittää teostasi laajemmalle joukolle (vaikkapa upottamalla sen julkiselle sivulle). Valitettavasti tilanne ei ole näin suoraviivainen…

Tämä tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten perinteisesti selkeät käsitteet, kuten asiakirjan julkisuus, muuttuvat ja sekoittuvat. Google Docsilla tehdyt esitysgrafiikat on ”julkaistava”, jotta ne voi upottaa vaikkapa osaksi oppimateriaalia. Julkaiseminen tarkoittaa, että aineistoon pääsee käsiksi ilman sisäänkirjautumista, jos vain tietää dokumentin osoitteen. Käytännössä osoitetta ei voi mitenkään päätellä, joten sen saa tietoonsa vain, jos sen on saanut sinulta. Mutta toisaalta, kun olet upottanut aineiston oppimisalustalle, voi aineiston osoitteen kopioida sieltä itselleen. Linkin avulla voi myös kopioida koko diaesityksen itselleen PDF- tai PPT-muodossa. Kun aineisto on siis julkaistu Googlen työkalussa, on varauduttava siihen, että sen äärelle voi päästä muitakin kuin alunperin rajattu kohdeyleisö. Lisäksi monen mieleen ei välttämättä tule edes ajatus, että linkin jakaminen eteenpäin olisi jotenkin kiellettyä, koska dokumentti kerran on julkisesti jaossa.

Sinänsä ongelmasi ei välttämättä ole kovin suuri, koska jos linkkiä aineistoon jaetaan muualle, näkevät kaikki juuri sen ajantasaisen aineiston. Eli kunhan päivität itse aineistoasi ja pidät sen kunnossa, ei vanhentunut tieto jää minnekään lojumaan. Julkaistusta Google-dokumentista voi sinänsä kuka vain tehdä vaikkapa PDF-muotoisen kopion, mutta tällöin kyse on yksityiskopiosta, jota ei saa välittää verkossa tai muutenkaan tuoda julkisuuteen.

Jos aineistostasi ilmaantuu erillisiä kopioita verkkoon, on tällöin toimittu lain vastaisesti ja voit ystävällisesti pyytää näin toimineita poistamaan kopion ja korvaamaan sen vaikkapa juuri upotuskoodilla omaan ajan tasalla pysyvään aineistoosi.

Joka tapauksessa opetuksessa saa esittää julkaistuja teoksia ja verkossa julkisesti olevaa aineistoa, joten muut opettajat saavat ilman lupaa esittää diasi omassa opetuksessaan. Diojesi jakelu digitaalisesti tai valokopioina opiskelijoille ei sen sijaan ole sallittua.

Työnantajan osalta kannattaa lukea työsopimus. Jos siinä lukee, että tehtävääsi kuuluu aineiston valmistaminen opetuksen lisäksi, on oppilaitoksella joitain oikeuksia tähän aineistoon: käytännössä oikeus hyödyntää aineistoa tavanomaisessa opetustoiminnassa. Muuten oppilaitoksella ei ole oikeuksia aineistoosi.

Kategoria(t): Viikon pulma. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.