YouTube otti käyttöön avoimet lisenssit (melkein)

YouTube otti viime viikolla käyttöön avoimet lisenssit ja mahdollisti videoiden yhdistelyn ja remiksauksen. Mutta YouTubella on oma käsityksensä avoimuudesta.

Jos haluat sallia videoidesi remiksauksen voit My Videos -näkymässä valita vaikka kaikki videosi kerralla ja vaihtaa niihin CC-lisenssin.

Eri aineistojen yhdistely eli remiksaus edellyttää käytännössä aina aineiston tekijän luvan remiksaukselle. Tämän sallivat useimmat Creative Commons -lisenssit. Viime viikolla YouTube mahdollisti kaikille videoita lähettäneille lisenssin valinnan. He voivat valita jokoa YouTuben tavallisen lisenssin, joka sallii siis videoiden katselun, tai uutena vaihtoehtona CC BY -lisenssin, joka sallii videon katselun, kopioinnin ja muuntelun, tekijän nimen mainiten.

YouTuben videoeditorissa voi yhdistellä omista videoistaan ja eri ääniraidoista uusia videoita. Nyt editorissa on käytettävissä tuhansia muiden YouTube-käyttäjien videoita, jotka on lisensoitu tällä avoimella lisenssillä, sekä monien uutiskanavien avoimesti lisensoitua videoaineistoa. Kaikkien remiksauksessa hyödynnettyjen videopätkien tekijöiden nimet näkyvät lopputuloksessa, kuten CC-lisenssikin edellyttää. Ja YouTube voi näyttää mainoksia lopputuloksen yhteydessä, tietysti.

Yksi ongelma tässä hienossa avoimuuden eleessä kuitenkin on. CC-lisenssin perusoikeus on videon kopioinnin salliminen, mutta YouTube ei edelleenkään salli videoiden kopiointia pois palvelustaan. CC-lisenssin valinta YouTube-videolle sallii siis käytännössä sen yhdistelyn muuhun aineistoon ainoastaan YouTuben omassa videoeditorissa ja lopputuloksia ei saa pois YouTuben alustalta.

Käytännössä siis avoin CC-lisenssi (joka sallii kopioinnin) ja YouTuben käyttöehdot (jotka kieltävät kopioinnin) ovat ristiriidassa. YouTuben mielestä tietenkin heidän käyttöehtoaan on noudatettava, mutta tarkkaan ottaen jos kopioit ja levität tekijän CC-lisensoiman videon YouTubesta käyttämällä jotakin videokopiointiohjelmaa rikot yhdysvaltalaisen yrityksen käyttöehtoja (joihin et välttämättä ole sen selvemmin suostunut kuin surffaamalla sivustolle), mutta et tekijänoikeuslakia. Pienempi rike, kuin jostain muualta saadun aineiston levitys ilman tekijän lupaa.

Kategoria(t): Tapaus, Uutinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa YouTube otti käyttöön avoimet lisenssit (melkein)

  1. mkt sanoo:

    Lopputuloksen itse asiassa saa pois Youtube-alustalta nykyään, mutta en tiedä, saiko silloin, kun tämä artikkeli on kirjoitettu. Näin ollen CC-videon voi mutkan kautta ladata koneelleen kopioimalla sen hetkeksi videoeditoirin avulla sellaisenaan omalle kanavalleen ja lataamalla (Youtubesta voi omalla kanavalla olevat videot ladata koneelleen). Sinä aikana kun Youtube käsittelee uutta videota sen voi muuttaa piilotetuksi, ja näin ollen kukaan ei pääse näkemään videota sinä lyhyenä aikana kun se on lataajan kanavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *