Alaikäinen oppilas verkossa

Viikon pulma: Minkä ikäinen opiskelija voi itse päättää, mitä julkaisee netissä?

Alaikäisten oppilaiden vanhempien lupa tarvitaan usein verkossa toimimiseen.

Alle 18-vuotias on vain rajatusti oikeustoimikelpoinen, joten periaatteessa hän ei voi ilman huoltajan suostumusta tehdä mitään merkittävämpiä sopimuksia, eli käyttäjätunnuksen perustaminen mihin tahansa palveluun on huoltajan luvan varassa. Luvan saatuaan opiskelija voi itsenäisemmin päättää, mitä hän siellä julkaisee, ja on huoltajan asia, haluaako hän toimintaa sen ihmeemmin valvoa.

Jos opettaja tai koulu julkaisee opiskelijoiden tuotoksia, on julkaisuun tietenkin oltava lupa. Periaatteessa alle 18-vuotiaan huoltajalta tarvitaan tähän lupa, koska kyseessä on (usein suullinen) tekijänoikeussopimus. Alaikäisten opetuksessa lienee järkevää hankkia lukuvuoden alussa kattava lupa, jolla saadaan lupa opetuksessa tarpeelliseksi katsottavaan julkaisutoimintaan.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta kohteessa Alaikäinen oppilas verkossa

 1. ”Alle 18-vuotias on vain rajatusti oikeustoimikelpoinen, joten periaatteessa hän ei voi ilman huoltajan suostumusta tehdä mitään merkittävämpiä sopimuksia, eli käyttäjätunnuksen perustaminen mihin tahansa palveluun on huoltajan luvan varassa.”

  Mutta onko ”käyttäjätunnuksen perustaminen mihin tahansa palveluun” yhtä kuin ”merkittävä sopimus”? Itse rinnastaisin vaikkapa gmail- tai slideshare-tunnuksen rekisteröinnin maitokaupassa käyntiin. Onko tästä oikeuskäytäntöä?

  • Niin, helposti tunnuksen luominen tuntuu meistä konkareista pikku jutulta, mutta oleellisestihan tunnuksen luominen usein tarkoittaa alaikäisen henkilön henkilötietojen luovutusta ETA-alueen ulkopuolelle, sitovan ja usein pysyvän tekijänoikeussopimuksen tekemistä (voisi katsoa vastaavan vakavuudeltaan esim. Kopioston tai Teoston sopimusta, jonka taiteilijat ja kirjailijat tekevät) sekä mahdollisesti tietyn ulkomaisen (esim. Teksasin) oikeusistuimen päätösvallan alaiseksi alistumista palvelun käyttöön liittyvissä riitatilanteissa. Noin muotoiltuna käyttäjätunnuksen tekeminen ei enää ole ihan pikkujuttu, sillä periaatteessa on mahdollista, että alaikäinen kaveri haastetaan USAhan vastaamaan tekosistaan paikallisen oikeuskäytännön mukaisesti. Ja jos asian näin muotoilee, ei välttämättä niitä vanhempien lupiakaan kovin paljon heru.

 2. Marianne Bonn sanoo:

  Itse ajattelen myös, että tunnusten tekeminen johonkin ”palveluun” on iso juttu alaikäiselle ja hänen olisi hyvä keskustella asiasta vanhempiensa kanssa. No, tämä tietysti edellyttää, että vanhemmilla on ymmärrystä kertoa alaikäiselle mihin hän sitoutuu tunnusta tehdessään.

  Paljon ongelmallisempana näen sen, että yhteen palveluun tehtyjä tunnuksia (esim. gmail) voi nykysin käyttää toiseen palveluun kirjautumiseen eli vanhemmat eivät välttämättä tiedä mitä kaikkea alaikäinen tunnuksillaan tekee ja mihin kaikkiin palveluihin hän kirjautuu.

 3. Iiris Korte sanoo:

  Olen samoilla linjoilla Tarmon ja Mariannen kanssa. Nuoren ja hänen vanhempiensa olisi oltava perillä siitä mihin kaikkeen sitoutuu kansainvälisestikin tunnuksia tehdessään. Hyvää tässä julkaisemisen helppoudessa on se, että nuoretkin saavat tuotoksiaan vaivatta esille, mutta vaaratkin pitäisi olla selvillä

 4. Armi Kuosa-Backman sanoo:

  Eikö Facebookissakin ole 13-vuoden alaikäraja? Minusta on kyllä hyvä, että tätä nuoremmat ei vielä kirjautuisi omilla tunnuksillaan mihinkään vastaavan palveluun, koska periaatteessa jokainen vastaa itse omista tuotoksistaan (mitä siis esim. kirjoittaa Facebookiin). 15-vuotiashan on vasta hänkin rajoitustetusti oikeustoimikelpoinen (eli saa esim. päättää, mihin käyttää kesätyöansionsa).

 5. Nina R. sanoo:

  Tämä(kin) on tosi tärkeä ja päivä päivältä ajankohtaisempi kysymys. Kouluilla onkin nyt iso haaste: miten muotoilla asia niin oppilaille kuin vanhemmillekin siten, että kodeilla olisi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet tehdä hyvin perusteltuja ratkaisuja asiassa. Näyttänee aika todennäköiseltä, että joudumme kouluissa jatkossakin elämään sen asian kanssa, että osalla on lupa perustaa vaikkapa juuri gmail-tili, osalla ei. Tulipa tätä keskustelua lukiessani mieleen, että tämä keskusteluhan pitääkin yrittää mahd. pian käynnistää esimerkiksi koulun vanhempainyhdistyksessä.

  • Elias Aarnio sanoo:

   Vaan onko vanhempainyhdistys oikea foorumi keskustella moisesta asiasta? Sitä kautta voidaan tietysti levittää tietoa mutta kyllä asia perusluonteeltaan on koulutuksen tarjoajan ja oppilaan/huoltajan välinen.

   Minusta maksuttoman koulutuksen periaatteen mukaisesti koulun tulee tarjota tietotekniikkapalvelut oppilaiden käyttöön. Se, että opettajienkin joukossa on 95% sellaisia, jotka eivät lue palveluiden käyttöehtoja on synnyttänyt kummallisen vision: jos jotain palvelua ei ole niin tuosta vain kliks kliks otetaan jokin ”näppärä ilmaispalvelu” kaikkien käyttöön.

   Tarmo ei varmaan kauheasti pistä pahakseen jos linkitän tästä asiasta OPH:n tilauksesta kirjoittamani oppaan tähän: http://www.edu.fi/materiaaleja_ja_tyotapoja/tvt_opetuksessa/sosiaalisen_median_kayttoehdot_opetuksessa

 6. mikko sanoo:

  Google sulkee tilin mikäli huomaa tilinomistajan olevan alaikäinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.