Kolme videota, mutta saatko esittää niitä opetuksessa?

Viimeisen vuosikymmenen yleisin pulma opettajilla on ollut, voiko verkkovideoita esittää opetuksessa. Ongelma on siinä, että opetuksessa saa esittää julkaistuja teoksia, mutta ei elokuvateoksia. Mutta mikä on elokuvateos? Tein tästä Tekijänoikeusneuvostolle (TN) syksyllä 2015 lausuntopyynnön. Nyt sain vastauksen. Mutta sen sijaan, että kerron vain vastauksen, saat itse veikata ensin.

Pyysin lausuntoa kolmesta videosta ja siitä, ovatko ne elokuvateoksia vai eivät. Jos eivät ole, niitä voisi esittää opetuksessa samaan tapaan kuin vaikkapa uutisartikkelia tai valokuvaa tai musiikkia.

Tässä ovat ne kolme videota. Katso niitä sen verran, että saat tuntuman niiden sisällöstä ja kerro, mitkä niistä ovat mielestäsi elokuvateoksia. Julkaisen myöhemmin erillisen artikkelin, jossa tulkitsen TN:n lausunnon merkitystä videoiden opetuskäytölle.

Tapaus 1: Ylen tuottama animaatio ajankohtaisesta aiheesta

Animaatio otsikolla ”Ne vie meidän naiset” – Katso animaatiosta, pitävätkö pakolaispelot paikkansa on nähtävillä täällä: http://yle.fi/uutiset/ne_vie_meidan_naiset__katso_animaatiosta_pitavatko_pakolaispelot_paikkansa/8357502

Tapaus 2: Puheenvuoron videotallenne

Puolen tunnin mittaisen puheenvuoron videointi, jossa näkyy puhuja sekä esitysmateriaali: https://www.youtube.com/watch?v=JXZBg4fGLSw

Tapaus 3: Opettajien tekemä tiivistelmävideo kouluprojektista

4 minuutin mittainen video, jossa taustamusiikki, valokuvia, lyhyitä videopätkiä ja tekstitys. http://oppimaisema.fi/index.php?id=308&file_id=1531

Mitkä näistä ovat elokuvateoksia?

Jos kyselyn upotus ei toimi, avaa kysely linkistä.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.