Saako oppikirjan osia valokopioida, jos se sisältää harjoituksia?

Saan ymmärtääkseni kopioida kirjasta korkeintaan 20 sivua oppilaille, mutta en harjoituskirjoista. Joissain oppikirjoissa on nykyisin myös harjoituksia; tarkoittaako tämä, etten voi kopioida niistä osiakaan?

Valokopiolupa antaa opettajan kopioida osan kirjasta oppilaille. Mutten miten harjoituskirjojen kanssa olikaan? Kuva: Mace Ojala, CC BY-SA. Tämä kopioikone löytyy Turun kaupunginkirjastosta.

Valokopiolupa tulee useimpiin kouluihin OKM:n hankkiman sopimuksen kautta. Sopimus koskee peruskouluja, lukioita, ammatillisia oppilaitoksia, ammattikorkeakouluja, yliopistoja ja musiikkioppilaitoksia. Näissä oppilaitoksissa on siis valmiiksi maksettuna valokopiolupa, jossa on tietyt ehdot. Joihinkin oppilaitoksiin on mahdollisesti hankittu erillinen sopimus, jossa on poikkeavat ehdot; tutustu oman oppilaitoksesi tilanteeseen.

OKM:n valokopioluvan perusteella samalle opiskelijalle saa valokopioida 20 sivua kirjasta lukukauden aikana, nuoteista kuitenkin vain 10 sivua. Verkosta saa tulostaa 20 sivua verkkosivustoa kohti ja valokopioida opiskelijoille. Lisäksi luvassa on nämä rajoitukset:

  • kopioitu määrä ei saa olla yli 50% julkaisusta
  • ei harjoitus-, työ- tai vastauskirjoja
  • ei kuoro- tai yhtyenuotteja
  • ei opetusdioja tai piirtoheitinkalvoja

Onko siis tavallinen oppikirja, jossa on seassa harjoituksia, luonteeltaan harjoituskirja, jota ei saisi tämän luvan perusteella kopioida? Sopimuksessa käytetyt termit ovat siis hieman vanhentuneet, mutta tässä kannattanee katsoa sopimuksen tarkoitusta. Sopimuksen toinen osapuoli, eli oppikirjakustantajat (Kopiosto toimii vain välikätenä) eivät luonnollisestikaan halua, että heidän harjoituskirjojaan kopioidaan oppilaille, vaan että jokaiselle ostetaan oma kappale, jonka he sitten kynällä täyttävät kurssin aikana. Tällä luvalla ei kannata tätä liiketoimintamallia lähteä kiertämään.

Jos siis oppikirjassa on kynällä täytettäviä harjoituksia, harjoitusten kopioiminen opiskelijoille ei varmaankaan ole tämän luvan piirissä, mutta muita osia saisi luultavasti kopioida normaaliin tapaan. Kirjassa mahdollisesti olevat pelkät kysymykset, joihin pitää vastata omiin vihkoihin tms. eivät rinnastune harjoituskirjan täytettäviin harjoituksiin.

PS. Etäopetuksessa opiskelija saa kopioida harjoituskirjaansa tekemänsä vastauksen ja lähettää sen opettajalle tarkistettavaksi, kunhan opiskelijalla on kirja hallussaan.

PPS. Muistetaan vielä, että tämän valokopioluvan ensisijainen tarkoitus on mahdollistaa sellaisen painetun aineiston käsittely, josta ei ole helposti saatavilla opiskelijoille omia kappaleita.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.