Legojen käyttö opetusmateriaalissa

Viikon pulma: Olen käyttänyt lego-ukkoja sarjakuvassa, jolla olen kuvannut mobiilioppimista. Tavoite on epäkaupallinen mutta sarjista on levitetty Facebookissa. Voiko kaupallisia legoukkoja käyttää tällaisessa?

Oppimateriaalia saa vaikka minkälaisesta lähdemateriaalista. Kuva: Pauliina Venho, käytetty luvalla

Tavalliset legoukot eivät ole omaperäisiä teoksia, joten niitä ei tekijänoikeus suojaa – toisin kuin Muumeja, jotka ovat teoksia. Monet Legon tuottamat lisämateriaalit ovat kuitenkin tekijänoikeuden tai mallisuojan piirissä.

Lego-nimi on tietenkin tavaramerkki, joten sitä nimeä et saa käyttää oman tuotteesi mainostamiseen. Oheisen kuvan mukaista aineistoa voit hyvin tuottaa. Lähinnä jos materiaalin ohessa antaisit muiden ymmärtää, että Lego yrityksenä on jotenkin materiaalisi takana, rikkoisit tavaramerkkiä.

Legon viimeinen patentti raukesi vuonna 1988, mutta sekään ei olisi estänyt opetuksellisen sarjakuvan laatimista legopalikoista, lähinnä vain kilpailevien muovipalasten valmistuksen.

Sinänsä on tietysti hyvä olla tarkkana, sillä Lego on ollut varsin ärhäkkä peluri ja vienyt kilpailijoita oikeuteen tämän tästä. Mutta niin kauan kun et itse tuota kilpailevia tuotteita vaan vain hyödynnät Legon palikoita (ja tarjoat heille ilmaista mainosta samalla) he tuskin pistävät pahakseen. Ja kuten sanoin, koska yksittäiset palikat tai Lego-hahmot eivät pääsääntöisesti ole teoksia, voi niitä käyttää vapaasti. Poikkeuksen tekevät tietysti teoskynnyksen ylittävistä hahmoista tehdyt legot, kuten vaikkapa Nalle Puh -sarja, jossa duplolaatikossa on muutaman peruspalikan lisäksi kyseisiä Disneyn omistamia hahmoja. Niiden käyttäminen sarjakuvassa voisi jo tuottaa ongelmia.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Legojen käyttö opetusmateriaalissa

  1. Päivitysilmoitus: Multimedia oppimisprojektina, luennot 4-5 | mhameenah

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.