Oppikirjan kuvien skannaus Wikipediaan

Yhä useampi opettaja alkaa uskoa viimeaikaisten tekijänoikeusneuvoston lausuntojen perusteella, että oppikirjoissa olevia selittäviä piirustuksia todella saa kopioida kustantajien ”ehdottomista kielloista” huolimatta. Ja jos kerran kopioida saa, niin miksei saman tien verkkoon kaikkien muidenkin saataville?

Tämä selittävä piirustus on päätynyt oppikirjasta suomalaiseen Wikipediaan, koska se ei ole tekijänoikeuden suojaama Suomessa. Kansainvälisesti tilanne on hieman epävarmempi.

Niin, miksei. Mikään laki tai hyvä tapa ei ole esteenä, jos halutaan talkoovoimin käydä läpi kotimaiset oppikirjat ja skannata niistä hyvälaatuiset kopiot teoskynnyksen alittavista selittävistä piirustuksista vaikkapa Wikipediaan. Tekijänoikeusneuvoston lausuntoja voidaan pitää Suomessa varsin pätevänä ohjenuorana ja sen perusteellahan juuri mitkään selittävät piirustukset eivät yllä teoskynnykseen.

Kansainvälisiin verkkopalveluihin kuvia lähetettäessä tulee kuitenkin mutka matkaan. Kun kuviin pääsee nyt helposti käsiksi myös muita kuin suomalaisia, ei kotimainen tulkinta välttämättä olekaan riittävä. Loppukädessä on kyse siitä, missä maassa kukin kuva on ensi kerran tuotettu. Tämän maan tulkintoja voidaan käyttää kansainvälisestikin.

Jos siis Suomessa tuotettujen selittävien piirustusten kohdalla teoskynnys ei ylity, eivät ne saa suojaa kansainvälisestikään. Mutta jos kotimaisessa kirjassa onkin piirrettynä selittävä piirustus, jossa on otettu mallia ulkomaisesta kuvasta (kuten tammikuun viikon pulmassa), tehdään tulkinta kansainvälisesti tämän ulkomaan lainsäädännön mukaisesti.

Wikipediankin multimediavarantona toimiva Wikimedia Commons on hyvä esimerkki kansainvälisen tekijänoikeuden problematiikasta. Palveluun on ladattu miljoonia avoimesti lisensoituja tai tekijänoikeuden ulkopuolella olevia aineistoja. Koska eri maissa lainsäädäntö vaihtelee, voi jonkin kuvatiedoston ohessa olla ohje, että se on useimmissa maissa tekijänoikeuden ulkopuolella, paitsi muutamassa tietyssä maassa. Jos jokin sisältö on jonkin maan lainsäädännön erikoisuuksien vuoksi vain siinä maassa tekijänoikeudesta vapaa, on tällainen sisältö tyypillisesti kyseisen maan omassa Wikipediassa, ei Commonsissa. Vasta, kun sisältöä voidaan hyödyntää vähän laajemmin, on Commons oikea paikka sille.

Artikkelin alussa näytetty kuva on varmaankin tapaus, jossa ollaan teoskynnyksen rajalla. Useimmissa muissa maissa luultavasti katsottaisiin teoskynnyksen ylittyvän, mutta meidän TN on todennut, että ei täällä Suomessa. Tällaisen kuvan voi siis laittaa suomalaiseen Wikipediaan, muttei välttämättä Commonsiin, jossa sen pitäisi olla laajemminkin käytettävissä. Tätä yksinkertaisemmat piirustukset lienevät muuallakin epäteoksia, joten niiden lataaminen kansainvälisillekin mediapalvelimille on mahdollista.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.