AV-aineisto digiluvassa

Viikon pulma: Kun Kopioston digilupa sallii verkkoaineiston digitaalisen kopioinnin vaikkapa oppimisalustalle tai esitysgrafiikkaan, niin kuuluuko lupaan myös kuva ja ääni eli audiovisuaaliset aineistot?

Ei, musiikki ja video eivät kuulu digilupaan, ainakaan vielä.

Kouluille erikseen hankittava digilupa sallii verkkoaineiston digitaalisen kopioinnin tiettyihin tarkoituksiin. Luvan käytössä on oltava tarkkana, jotta toiminta ei riko siinä olevia ehtoja sallitun sisällön tai käyttötapojen osalta.

Sisältöjen osalta lupa ei kata kotimaisia näytelmiä, työ- ja harjoituskirjoja, musiikkia, nuotteja, sanoituksia tai mitään musiikkiin liittyvää, eikä myöskään videoaineistoa (vaikkei sitä käyttöehdoissa mainitakaan erikseen). Käytännössä siis teksti ja kuvat ovat luvan piirissä, muu ei.

Lisäksi on hyvä huomata, että jos kouluun ostettu jonkin oppikirjakustantajan digitaalisia oppimateriaalipalveluita, on niissä olevaa aineistoa käytettävä vain kustantajan antamien käyttöehtojen puitteissa. Digilupa ei salli aineiston kopiointia näistä palveluista muualle.

Digilupa julkaistiin viime keväänä ja se on herättänyt melkoisesti närää, lähinnä aiheuttaessaan opettajille ylimääräistä raportointityötä. Kopiosto jatkokehittää lupaa tämän lukuvuoden aikana ja kertoo keväällä ensi vuoden digiluvasta, joka toivottavasti paremmin palvelee opettajien tarpeita.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa AV-aineisto digiluvassa

  1. Päivitysilmoitus: AV-aineisto digiluvassa | Digital TSL | Scoop.it

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.