Opettaja.tv uudistuu

Joku teistä ehkä sai loppuvuodesta Opettaja.tv:n uutiskirjeen, jossa kerrottiin palvelun uudistumisesta. Uusi oppimisesta kiinnostuneille suunnattu palvelu avataan keväällä 2012 ja opettaja.tv:n nettisivut lopetetaan. Käyttökelpoiset materiaalit siirretään uuteen palveluun. Yle Teemasta lopetetaan opettajille ja oppitunneille suunnatut tv-ohjelmat. Tämä kaikki ei kuulostanut pelkästään hyvältä, joten esitin Ylelle muutaman kysymyksen.

Opettaja.tv lakkaa keväällä 2012.

Blogia seuranneet ja Opettajan tekijänoikeusopasta lukeneet muistanevat, että opetuksessa saa esittää tv-ohjelmia Ylen kanavilta perinteistä televisiota käyttäen, mutta netistä ohjelmia ei saa esittää Yle Areenalta. Poikkeus on ollut kuitenkin Opettaja.tv-verkkopalvelun, jonka käyttöehdoissa erikseen annetaan oikeus opetuksessa esittämiseen. Miten käy tälle oikeudelle uudistuksessa? Kinkkisiin kysymyksiini vastasi seikkaperäisesti Mika Salomaa. Tässä tiivistelmä:

Uudistetussakin verkkopalvelussa pidetään huolta, että aineistoa saa esittää opetuksessa. Esimerkiksi musiikki tilataan erillisin sopimuksin, joissa sallitaan tavallista laajempi verkkokäyttö. Ongelma tietenkin on, että tämä rajaa palvelussa olevaa aineistoa, koska kaikkea ei voida ostaa laajennetuin oikeuksin. Mutta lähtökohta on se, että uuttakin palvelua käyttäessään opettaja voi luottaa siihen, että aineiston esittäminen oppitunnilla on sallittua.

Kysyin samalla Ylen aikeista tarjota opetuskäyttöön aineistoa, jota oppilaat voisivat remiksata ja jatkokehittää opintojensa yhteydessä. Tähän Yle suhtautuu periaatteessa positiivisesti, mutta käytännössä edessä on monta mutkaa. Vaikka johonkin ohjelmaan olisikin saatu ostettua tekijöiltä niin laajat oikeudet, että sen voisi lisensoida avoimesti verkkoon, tulevat yllättäen journalistien eettiset säännöt joissain tilanteissa vastaan. Esimerkiksi haastatteluja journalisti ei saa esittää irti alkuperäisestä asiayhteydestä, joten avoin remiksaaminen ei tällaisen aineiston osalta ole mahdollista.

Palataan aiheeseen keväällä, kun uusi palvelu lanseerataan.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.