Luennon suoravideojakelu verkkoon

Viikon pulma: Voiko opiskelija halutessaan tallentaa luentoni kännykällään video- tai äänimuodossa?

Kännykällä saa kuvata ympäristöään, mutta tallenteiden julkaisu edellyttää usein lupaa kuvatuilta. Kuva: Vox Efx @ Flickr

Opiskelijalla on oikeus tallentaa opetusta haluamallaan tavalla (ks. Kuvaaminen ja tallentaminen, sivu 91) ja yksityiskäytön piirissä sitä hyödyntää (ks. Yksityiskäyttö, sivu 72). Jos ja kun luennon teoskynnys ylittyy (ks. sivu 31), on tallenteen julkistamiselle pyydettävä lupa(ks. Tallenteiden julkaisu, sivu 93), koska kyseessä on teoskynnyksen ylittävän luennon esityksen tallenne (ks. Esitykset, sivu 42).

Täten esimerkiksi suoraan kännykästä nettiin videota lähettävän sovelluksen kohdalla on etukäteen pyydettävä lupa tallenteen julkaisulle verkossa kaikille näkyvänä. Yleisemmin luokassa tapahtuvia asioita saavat asianomaiset vapaasti kuvata, joskin yleiset kohteliaisuussäännöt ja usein koulujen säännöt edellyttävät luvan kysymistä. Luokan tapahtumia kuvaavan tallenteen (valokuva, video, ääni) julkaisu verkossa vaatii kuvattujen luvan useimmissa tapauksissa, jos tallenteessa näkyy tunnistettavia ihmisiä (ks. Tallenteiden julkaisu, sivu 93).

19.9.2014 päivitetty, jotta oikeus yksityiskopion tekemiseen tulee oikein esille.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.