Kopiokissa

Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana.

Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. Kukin osa valottaa yhtä opetuksessa relevanttia tekijänoikeussääntöä. Nettiversiossa sarjakuvan eri elementeistä aukeaa lisää näkökulmia ja linkkejä lisätietoihin, joten jos tarina kiinnostaa, voit nopeasti ja vaivatta perehtyä aiheeseen tarkemmin.

Voit myös ladata kaikki 12 osaa tulostuskelpoisina PDF-tiedostoina (zip-paketti, lähes 40Mt).

Sarjakuvan on piirtänyt animaatio-ohjaaja Sanna Vilmusenaho ja käsikirjoittanut oppimispsykologian tutkija ja Opettajan tekijänoikeusoppaan kirjoittaja Tarmo Toikkanen. Sarjakuva on tehty Aalto-yliopiston Median laitoksella Oppimisympäristöjen tutkimusryhmässä ja sitä on tukenut AVO-hanke. Sarjakuva on julkaistu avoimella lisenssillä (CC BY), joten sitä saa vapaasti kopioida, muunnella, levittää ja esittää haluamallaan tavalla, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Sarjakuvat julkaistaan netissä osoitteessa http://www.opettajantekijanoikeus.fi/kopiokissa.

Kopiokissa-sarjakuvan tekemistä ovat tukeneet Aalto-yliopisto, AVO-hanke, Euroopan sosiaalirahasto, EU sekä Lapin ELY-keskus.

Kopiokissa ei ole sukua maailman ensimmäiselle kloonatulle lemmikille, CC-kissalle. Muutkaan nimetyt henkilöhahmot eivät liity todellisuuden henkilöihin. Kopiokissa on tietenkin osittain myös sanaleikki englannin sanasta ”copycat”, joka tarkoittaa toisia matkivaa. Kopiokissa ei kuitenkaan kannusta ketään plagiointiin tai muuhunkaan moraalittomaan toimintaan.