Tuotenimet ja logot opetusmateriaalissa

Jos opettaja tekee itse iPadilla & iMovie-sovelluksella käyttöohje-videoclippejä jonkin laitteen käytöstä, vaikkapa GPS-paikannuslaitteesta, saako videossa näkyä laitteen nimi?

Tavaramerkkisuoja ei estä tuotteiden nimien ja logojen näkymistä kuvissa ja opasvideoissa. Kuva: rsk, CC BY

Tuotteiden nimet ja logot eivät ole tekijänoikeuden © piirissä, mutta niitä suojelevat tavaramerkit (trademark,™ ja ®) sekä itse laitteen muotoilua mallisuojat. Siksi on ihan järkevää pohtia, kieltävätkö nämä immateriaalioikeudet videoiden julkaisemisen.

Tavaramerkkien ja mallisuojan tarkoitus on kieltää kilpaileva kaupallinen toiminta. Kukaan muu ei siis saa myydä Nokia-merkkisiä puhelimia kuin tavaramerkin ”Nokia” haltija. Eikä kukaan muu saa myydä samanlaista täppäriä kuin Applen iPad.

Voit siis tehdä opasvideoita haluamistasi laitteista ilman, että nämä suojamekanismit estäisivät toimintaasi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että laitteessa itsessään voi näkyä jotain tekijänoikeudella suojattua – GPS-paikantimessa karttoja, eKirjojen lukulaitteessa kirjan tekstiä ja sitä rataa. Jos tällaista tekijänoikeudella suojattua aineistoa näkyy opasvideossa, on siihen oltava jokin peruste. Itse lähtisin vetoamaan sitaattioikeuteen: opasvideo vaatii selvyyden vuoksi (eli todella selittääkseen, miten laite toimii) laitteen käyttöä todellisen aineiston avulla, joten tällaista aineistoa voi sitaattina ottaa mukaan videolle. Muista kuitenkin tällöin mainita sitaattina ottamasi aineiston lähde. Toinen mahdollisuus on sumentaa aineisto videolla, jolloin siitä ei enää saa selvää.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Tuotenimet ja logot opetusmateriaalissa

 1. nina.lahtinen sanoo:

  jäin kaipaamaan näkemystä siitä, että koulussa ei voida markkinoida varsinkaan alaikäisille.

  • Hyvä huomio, Nina! Se jäikin vastauksessa kokonaan huomioimatta, se kun ei tekijänoikeuksiin sinänsä liity. Enkä välttämättä ole paras asiantuntija tätä aihetta käsittelemään. Joku asiaa paremmin tunteva voinee kertoa, miten tässä tulee toimia.
   Oman ymmärrykseni mukaan alaikäisille tuotteiden markkinointia koulussa ei pidetä kovin hyvänä asiana. Käytännössä jos opetusmateriaalissa käsitellään tuotteita, jotka eivät sinänsä houkuttele alaikäisiä, pysynee fokus itse opiskeltavassa asiassa. Ja kunhan opettaja pitää huolen asian esittelytavasta, jossa tuotetta ei erityisesti suositella, on tilanne varmaankin kunnossa. Todetaan nyt, että tekijänoikeuksiin liittyvä kielto, että ”mainoksia ei saa koulussa näyttää” liittyy nimenomaan TV:n katselulupaan, jossa siis maikkarin mainoksien esittäminen on erikseen kielletty. Mainosten näyttämiseen noin muuten ei liene laissa suoraa kieltoa.
   Muistan omasta peruskoulustani, että meillä oli siellä Hartwallin limuautomaatti ja Valion jäätelöautomaatti. Joita myös käytettiin. Ei siis pelkkää mainostamista, vaan myös suoraa myyntiä opiskelijoille (alakoulun 3. luokasta alkaen).

 2. Irmeli sanoo:

  Kyselin joskus jossain logojen ja kuvaruutukaappausten käytöstä ohjemateriaalien tekemisessä (oli sitten kysymys How to -videoista tai -kalvosatseista). Kun tässä merkinnässäsi puhut logoista, ajattelin käyttää sitä aasinsiltana ja uusia kysymykseni :) käytännössä toki käytän nettsivujen kuvaruutukaappauksia surutta tehdessäni ohjeita ja sirottelen logoja kalvoille kertoessani ko. palveluitten mahdollisuuksista. Mutta onko se luvallista?

  -Irmeli

  • Kunhan kuvakaappauksissa ei näy mitään tekijänoikeuden suojaamaa (tekstiä, valokuvia…), saa kuvia ottaa ja käyttää vapaasti. Käyttöliittymäelementit eivät ole tekijänoikeuden suojaamia. Ja vaikka palvelun ulkoasu ja logo olisivatkin mallisuojan ja tavaramerkin suojaamia, ne rajoittavat vain kilpailevaa kaupallista toimintaa, eivät esim. palvelusta kertomista opetuksen yhteydessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.