Voiko kustantajan verkko-oppimateriaalista tehdä opasvideoita?

Olen aikeissa tehdä oppilailleni screencast-videoita nettiin. Koulullamme on ostettuna kotimaisen oppikirjakustantajan verkkopalvelun käyttöoikeudet. Saako sen sisältöjä käyttää videoissa, joita saattavat katsoa muutkin kuin tunnuksien haltijat?

Screencast-videoita tehdessä on hyvä muistaa, ettei niissä saa näkyä (tai kuulua) muiden tuotoksia ilman lupaa. Tässäkin kuvankäsittelytekniikkaa selventävässä videossa käytetään materiaalina 1800-luvulla otettua valokuvaa, jonka tekijänoikeudet ovat siis vanhentuneet. Video: Osvaldo Gago, CC BY-SA.

Kun teet screencast-videoita, teet oleellisesti kopiot kaikesta, mitä ruudulla näkyy (ja kuuluu). Osa ruudulla näkyvästä aineksesta ei ylitä teoskynnystä: ohjelmistojen käyttöliittymät, verkkosivujen visuaaliset elementit, yms. Mutta sitten on paljon, joka on tekijänoikeussuojan piirissä: teoskynnyksen ylittävä aines (pääasiassa teksti) sekä kaikki valokuvat, äänet ja videot. Näiden kopioituminen screencast-videolle ei ole noin vain sallittua.

Minkä tahansa kustantajan verkko-oppimateriaalit ovat tietenkin tekijänoikeuden suojaamia ja sen lisäksi olet suostunut jonkinlaisiin käyttöehtoihin palvelua käyttäessäsi, jotka voivat rajata oikeuksiasi entisestäänkin – tai kenties antaa sinulle lisäoikeuksia vaikkapa oppaiden tekemiseen. Tämä selviää lukemalla palvelun käyttöehdot tai koulunne kustantajan kanssa tekemän sopimuksen.

Oppimateriaalipalvelun yleinen navigaatio, sisällysluettelot ja muu sellainen ei ole tekijänoikeuden suojaamaa, mutta suuri osa oppisisällöstä (poislukien lähinnä selittävät piirustukset) on. Videolla saa näkyä palvelun käyttöliittymä sekä kurssien tietosivuja ja muuta ei liian ”sisältömäistä”, mutta itse oppimateriaaleja kannattaa joko välttää tai sumentaa ne videolta pois.

Voit myös vedota sitaattioikeuteen, eli kun teet opasvideota tämän oppimateriaalipalvelun käytöstä, ei video välttämättä oikein aja asiaansa, ellei siinä näy jotain sisältöäkin. Tällä perusteella voisit esimerkinomaisesti näyttää videolla yhden kurssin sisältöä sen verran, että oppaan tarvitsema havainnollisuus saavutetaan – mutta et yhtään enempää.

Kannattaa käyttää tervettä järkeä ja pitää huolta, että videotasi ei voida käyttää kyseisten sisältöjen todelliseen hyödyntämiseen ulkopuolisten toimesta. Tällöin kustantajakaan tuskin suuttuu. Voit myös kysyä kustantajan mielipidettä tällaisen ohjevideon tekemisestä. Heillä voi hyvin olla valmiinakin tarvitsemasi video.

 

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Voiko kustantajan verkko-oppimateriaalista tehdä opasvideoita?

  1. Kirsi sanoo:

    Jos teen opetusvideon (koreografiasta), jolla tanssin ilman musiikkia itse tekemääni koreografiaa, minulla käsittääkseni on oikeus antaa/myydä sitä oppilaille / asiakkaille. Onko heillä oikeus antaa tuote eteenpäin, tai voiko tuotteen määrittää, että se kuuluu esim. vain niille, jotka ovat ko. workshopiin/opetukseen osallistuneet? Jos joku muu saa tuotteen, onko hänellä oikeus opetella koreografia ja esittää sitä / opettaa eteenpäin (rahaa vastaan tai ilman)?

    • Koreografiasi varmaankin ylittää teoskynnyksen, joten tekijänoikeudet suojaavat sitä. Sinänsä on sama, jaatko sitä kirjoitettujen ohjeiden vaiko opasvideon muodossa. Vastaanottajilla ei ole mitään oikeuksia antamaasi materiaaliin ellet näitä oikeuksia anna. Heillä on oikeus antaa tuote eteenpäin ja tehdä itselleen yksityiskopioita, mutta laajempi levitys ei ole sallittua. Kuka vain saa opetella koreografiasi videota katsomalla, mutta koreografian eli tanssiteoksen esittäminen julkisesti edellyttää sinulta lupaa. Ei ansiotoiminnassa tapahtuvassa opetuksessa saa esittää julkaistuja teoksia, joten koreografiasi saa esittää opetuksessa vaikkapa tanssimalla. Videon esittäminen opetuksessa ei kuitenkaan onnistu ilman lupaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *