Tekijänoikeuksien uudella rintamalla: Pinterest

Pinterest on visuaalinen sosiaalinen kirjanmerkkipalvelu, joka muistuttaa lehtileikkeiden keräilyä. Palvelu on viime aikoina noussut esiin myös opetuksessa, mutta se on myös päässyt uutisiin potentiaalisena tekijänoikeuksien ongelmapesänä.

Pinterestissä kerätään verkosta kiinnostavia juttuja visuaaliseksi ilmoitustauluksi. Valitettavasti kuvien kopioiminen palveluun ei välttämättä ole laillista.

Opetuksessa tiedonhaku on tarpeellinen ja hyödyllinen aktiviteetti ja jotkin opettajat ovat jo kokeilleet Pinterestiä perinteisempien Diigon ja Deliciousin sijaan. Palvelun visuaalisuus tekee siitä monella tapaa mukavamman käyttää. Joku onkin kuvaillut Pinterestiä Etsyn, Facebookin, Twitterin, Tumblrin, Posterousin ja blogin sekoituksena.

Pinterestin käyttöehdotkaan eivät sisällä mitään pahoja yllätyksiä, joten missä vika nyt sitten on? Siinä, että palveluun kopioituu kerätyiltä sivuilta täysikokoiset kuvat. Toisin kuin Facebookissa ja muissa palveluissa, joihin kerätään vain pienennetyt kuvakkeet, Pinterest kerää median täydellä tarkkuudella. Ja tässä on se ongelma.

USAn fair use -periaatteen mukaan kuvakkeiden on katsottu olevan sallittua toimintaa, mutta kuvien kopioiminen palvelusta toiseen kokonaisina ei enää sitä välttämättä ole. Fair use on sen verran epäselvä periaate, että kukaan ei voi varmasti sanoa, onko Pinterestin toiminta sen mukaista vai ei. Monet valokuvaajat ovat hermostuneet blogissaan jakamiensa kuvien jatkolevityksestä Pinterestissä, toiset taas ovat todenneet, että lisänäkyvyys on heille vain hyväksi.

Suomen lainsäädännön osalta tilanne on hieman erilainen, sillä meillä ei ole fair use -periaatetta. Täten jo Facebookin ja muiden palveluiden näyttämät jaetun linkin pienet kuvakaappaukset ja tekstikatkelmat rikkovat tekijänoikeutta. Kukaan ei vain jaksa hermostua siitä.

Miten Pinterestin käy? Aika näyttää. Suuri oikeusjuttu mahdollisesti odottaa itse palvelua, mutta on hyvä muistaa, että kaikki, mitä itse pinnaat omiin tauluihisi, on itse tekemääsi ja Pinterest ainakin ottaa kannan, että käyttäjät ovat itse vastuussa tekemisistään. Jos siis pinnaat ammattivalokuvaajien tai taiteilijoiden teoksia, voit mahdollisesti ärsyttää heitä.

Miten Pinterestin käyttäjien tulisi sitten toimia? Tässä muutamia hyviä neuvoja (osa kerätty Saralta):

  1. Kirjoita Pinterestiin linkin yhteyteen vain omia kommenttejasi, älä kopioi alkuperäisen artikkelin tekstiä sinne.
  2. Älä kopioi Pinterestissä näkemiäsi kuvia muualle (kuten omaan blogiisi).
  3. Ennen repinnausta koeta varmistua, että näkemässäsi pinissä oleva lähde on todella oikea. Avaa linkki ja katso, että kuva on siellä ja myös laillisen oloisesti.
  4. Jos löytämäsi lähde näyttää yrittävän kaupallisesti hyötyä kuvistaan, harkitse pinnausta kahdesti.

Kategoria(t): Tapaus Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Tekijänoikeuksien uudella rintamalla: Pinterest

  1. Päivitysilmoitus: Tekijänoikeus USAssa, osa 2: Fair Use | Opettajan tekijänoikeus

  2. Päivitysilmoitus: SWOT: Pinterest opetuksessa | Mikä-mikä blogi

  3. Päivitysilmoitus: Pinterestistä kuvat oppariin? – Oppariblogi

  4. Päivitysilmoitus: Linkit talteen, jakoon – ja opetuskäyttöön? Pinterest, Diigo (Hanne) – SOME-työkaluista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.