Oppikirjoista saa kopioida selittäviä piirustuksia

Suuri osa oppikirjojen ja työvihkojen kuvista on piirroksia, kaavakuvia yms. Jos ne siis eivät selittävinä piirroksina ole ”teoksia”, voin huoletta liittää niitä vaikkapa pp-esitykseeni ja kustantajan kovat ukaasit ehdottomasta kopiontikiellosta ovat yhtä tyhjän kanssa. Näinkö on?

Selittävä piirustus ei juuri koskaan ylitä teoskynnystä, joten sen kopioiminen oppikirjasta vaikkapa blogin kuvitukseksi on sallittua. Kuvatekstikään ei välttämättä teoskynnystä ylitä. Kuva: BIOS4, WSOY, s. 33.

Näin todella on, kun kyse on selittävistä piirustuksista, eli piirretyistä kuvista, jotka pyrkivät selittämään jonkin asian. Ihan vain koristeena olevat piirustukset, vaikkapa kielten oppikirjojen kuvitus, käsitellään taideteoksina ja niissä luultavasti teoskynnys ylittyy hyvin nopeasti. Mutta etenkin luonnontieteiden kirjoissa suuri osa kuvituksesta on tosiaan selittäviä piirustuksia, jotka eivät ole teoksia ja siten tekijänoikeuden ulkopuolella.

Valokuvia kirjoista ei saa mennä kopioimaan, eikä siis taideteoksia tai tekstiä, mutta selittävät piirustukset ovat lähes poikkeuksetta vapaata riistaa. Muuta sisältöä saa kopioida koulun kopiointilupien turvin, eli valokopioida tai Digiluvan avulla myös skannata rajoitusten mukaisesti.

Todetaan vielä, että jos työnantajasi eli koulusi on tehnyt jonkinlaisen sopimuksen kustantajan kanssa, tätä sopimusta on noudatettava. Jos sopimuksessa kielletään oppikirjan sisällön kopiointi yllä kuvatulla tavalla, ei opettaja voi lähteä työntekijänä toimimaan tätä sopimusta vastaan. Tällaisia sopimuksia ei tietääkseni kirjasarjan ostamisen yhteydessä tapahdu, mutta monesti koulun pääsy kustantajan verkkoaineistoon sisältää käyttöoikeussopimuksen ja tämän sopimuksen pykäliä on seurattava.

Muista kuitenkin välttää plagiointia ja mainitse lähteet. Vaikka selittävien piirustusten kopioiminen ei ole tekijänoikeusrikkomus, toisten ajatusten esittäminen omina sen sijaan on. Tästä lisää ensi viikon pulmassa…

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa Oppikirjoista saa kopioida selittäviä piirustuksia

 1. Päivitysilmoitus: Oppikirjoista saa kopioida selittäviä piirustuksia | Digital TSL | Scoop.it

 2. Päivitysilmoitus: 10 apuvälinettä tekijänoikeuksien kanssa selviämiseen | Opettajan tekijänoikeus

 3. Insinööri en opettaja sanoo:

  Minulla on 15v vanha lukion biologian kertauskirja. Kirja on täynnä selittäviä piirustuksia/tehtäviä (nimeä korvan osa) niin voinko tosiaan julkaista koko kirjan selittävät piirustukset? Tekeekö teoksen koko tai piirustuksien määrä eroa?
  Koko kirjahan perustuu piirustuksiin?

  Kiitos loistavasta blogista!

  • Kannattaa ehkä hieman hillitä intoaan. Tekijänoikeus ei tosiaan yksittäisiä selittäviä piirroksia (tai tehtäviä) suojaa, mutta muut lait ovat voimassa. Jos koko kirja sanojesi mukaan perustuu piirustuksiin ja laitat kaikki kuvat jonnekin saataville, voi kirjan kustantaja asiasta hermostua ja kenties vedota ”sopimattomaan menettelyyn liiketoiminnassa” ja sitä kautta puuttua asiaan. Mutta jos otat harkitusti yksittäisiä kuvia, ongelmaa ei pitäisi olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.