Musiikin lataaminen netistä omaan käyttöön

Viikon pulma: Onko musiikin lataaminen YouTubesta omalle koneelle ja tallentaminen cd-levylle laillista? Moni koulutettavani olisi tästä kiinnostunut, mutta saako näin tehdä?

YouTuben musiikkisivulla on linkkejä lailliseen musiikkiaineistoon, konserttitaltiointeihin ja musiikkivideoihin.

Jos verkossa olevan aineiston kopiointia ja levitystä ei ole erikseen sallittu vaikkapa avoimella lisenssillä, saa verkosta kopioida aineistoa lähinnä omaan yksityiskäyttöönsä ja tällöinkin vain laillisesta lähteestä. Luultavasti valtaosa YouTubessa olevasta musiikista on sinne laittomasti lähetettyä, joten sen kopiointi itselle ei ole sallittua. Mutta esimerkiksi bändin omalla kanavalla olevaa musiikkia saa tekijänoikeuslain puolesta kopioida itselleen omaan yksityiskäyttöön. Nämä yksityiskopiot voi sitten tallentaa vaikkapa cd-levylle ja muutaman tällaista itse tehtyä musiikkikokoelmaa saa jopa antaa vaikkapa joululahjaksi lähipiiriin kuuluvalle. Laajemmin yksityiskopioita ei saa levitellä.

Materiaalin kopioiminen YouTubesta rikkoo kuitenkin palvelun käyttöehtoja, jotka kieltävät aineiston kopioimisen pois palvelusta. Toisaalta kun kotimaiset tietotekniikkalehdet suoraan suosittelevat apuohjelmia, joilla voi kopioida aineistoa YouTubesta, ei tämä käyttöehtojen rikkominen tunnu kovin monen omaatuntoa haittaavan. Ehkä kuitenkin on parempi toimia käyttämänsä palveluiden käyttöehtojen mukaisesti.

Verkossa on monia muitakin lähteitä, joista musiikkia löytyy, mutta kaupallisessa jakelussa (eli musiikkikaupoissa) olevaa musiikkia tuskin löytyy maksutta laillisesta lähteestä. Musiikkikappaleita voi toki hankkia verrattain edullisesti erilaisista verkon musiikkikaupoista ja näitä ostettuja biisejä voi samoin yksityiskopion tavoin käsitellä, ellei niissä ole digitaalista kopioinestoa (drm), jonka kiertäminen on aina lain vastaista.

Lopuksi muistutuksena, että Yksityiskopioitahan ei sitten saa levittää netissä tai muutenkaan julkisuudessa, eli ne ovat omaan käyttöön tarkoitettuja ja korkeintaan muutamalle lähipiirissä olevalle saa kopion antaa.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Musiikin lataaminen netistä omaan käyttöön

 1. pia sanoo:

  moi miksi youtubesta ei saa ladata tai äänittää muka musiikkia omaan köyttöön minä ainakin lataan yotubesta musiikkia ja äänitän musiikkia oli laillista tai ei ja onko toi ylhäällä oleva teksti totta vai valetta en kuitenkaan usko sitä yllä olevaa tekstiä yotubesta.

  • Omaan käyttöön saa kopioida laillisesti löytämäänsä musiikkia (ja muita teoksia). Jos YouTubessa on musiikkia, joka on sinne bändin luvalla laitettu, sen saa kopioida itselleen lain mukaan, vaikka tällöin rikkookin YouTube-palvelun käyttöehtoja. Mutta kuten artikkelissa totesin, valtaosa YouTubessa olevasta musiikista on sinne laittomasti lähetetty. Laittomasta lähteestä ei saa kopioida edes yksityiskäyttöön.

 2. Merja sanoo:

  Näkeekö sen jostain, onko musiikki lähetetty YouTubeen laillisesti?

  • Ville Oksanen sanoo:

   Merja: YouTube hoitaa tällä hetkellä pitkälle automatisoidusti tuon tarkistamisen eli lähtökohtana voi pitää, että ainakin ”mainstream”-artistien musiikki on palvelussa oikeudenhaltijoiden suostumuksella.

 3. Pirjo Jjohansson sanoo:

  Mistä tietää onko se laillisesti vai laittotomasti laitettu YouTubeen jota saa kopioda CD-levylle??? Mitkä on tekijän korvaukaset?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.