Ylen Areena opetuksessa

Viikon pulma: Olen käsittänyt, että Yle Areenalta saa näyttää dokumentteja oppitunnilla. Ne ovat kuitenkin yleensä nähtävillä vain rajoitetun ajan. Saako niitä nauhoittaa ja näyttää myöhemmin oppilaille? Jos ei saa, voiko dokumentteja ostaa koululle?

Yle Areena, tuo opettajien kielletty hedelmä.

Olet – valitettavasti – ymmärtänyt väärin. Oppilaitoksissa saa katsoa viittä TV-kanavaa (Yle 1, 2, Teema, FST5 ja MTV3 sekä kaikki Ylen radiokanavat) ja tallentaa niiden ohjelmia kahden vuoden ajaksi (opetusohjelmia pysyvästi), mutta tämä lupa koskee vain perinteistä tv-signaalia, joka siis on vastaanotettava ilma-, satelliitti- tai kaapeliantennilla. Tämä lupa ei koske mitään verkossa olevaa tv-sisältöä.

Opetuksessa on lisäksi julkaistujen teosten esitysoikeus, jonka on katsottu kattavan myös verkkosisällön. Tämä oikeus ei kuitenkaan koske elokuvateoksia (joka tuntuu tarkoittavat mitä tahansa teoskynnyksen ylittävää videoaineistoa) joten tämäkään lupa ei päästä Areenan apajille.

Ylen Opettaja.tv-palvelussa on erikseen annettu opetukseen lisäoikeuksia, joten Opettaja.tv:n netissä olevaa sisältöä saa esittää opetustilanteessa. Sitäkään ei saa tallentaa, vaan se on suoratoistettava verkosta.

Muiden netin tv-palveluiden, kuten Areenan, Elävän arkiston, MTV:n Katsomon, Nelosen Ruudun ja muiden osalta opettajan on tyydyttävä linkittämään aineistoon. Opiskelijat voivat itse katsoa ohjelmia, mutta julkisessa opetustilanteessa videoaineiston esittäminen ei onnistu.

Lisälupia voi hakea lähinnä kotimaisille ja ulkomaisille elokuville ja dokumenteille siltä osin kuin ne löytyvät lupia myöntävien organisaatioiden valikoimista. Ylen tallennemyynnistä voi ostaa joitain Ylen ohjelmia dvd-tallenteina, joihin kuuluu myös esitysoikeus, mutta valikoima on tietenkin huomattavasti tv-kanavien tarjontaa vaatimattomampi.

Huhu kertoo, että Yle käy neuvotteluja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa Ylen verkkosisällön opetuskäytön mahdollisuuksien parantamisesta, mutta näiden tuloksia on odotettava.

Verkosta saa siis esittää Opettaja.tv:n aineistoa, ei muuta. Perinteistä televisiosignaalia käyttäen voi koulu tai koulutuskuntayhtymä tallentaa vaikkapa kaiken sallittujen kanavien ohjelmatarjonnan verkkopalvelimelleen kahdeksi vuodeksi, jolloin opettaja voisi sieltä tarvittaessa esittää tarvittavat ohjelmat opetustilanteessa.

Tietenkin niissä opetustilanteissa, joiden voidaan katsoa olevan tekijänoikeudellisesti yksityistilaisuuksia, kaikenlaisen aineiston, kuten tv-ohjelmien ja elokuvien, yksityiskopioiden ja -muunnelmien esittäminen on sallittua yksityiskäyttöoikeuden perusteella.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 vastausta kohteessa Ylen Areena opetuksessa

 1. Sini Taimela sanoo:

  Kiitos tästä tarkennuksesta. Olen itse myös miettinyt asiaa, mutten ole ehtinyt siihen vielä perehtyä. Teemalta lähetetään ja Areenasta löytyy usein hyviä dokumentteja, jotka auttaisivat lähestymään oppimisaihetta käytännön näkökulmasta, mutta eivät vain osu kurssin ajankohtaan.

  Onko tässä nyt siis pohjimmiltaan kyse siitä, että säännöstö ei ole seurannut teknologian kehittymistä, vai mistä? Ohjelma on Areenassa sama kuin televisiossakin ja sen käyttökin on sama; esittäminen opiskelijoille koulun tunnilla oppimista varten.

  Kyllä ei motivoi noudattamaan sääntöjä.

  • Pohjimmiltaan kyse on tosiaan siitä, että ne olemassaolevat neuvotellut luvat ovat mitä ovat, eivätkä muutu yhtä sujuvasti kuin teknologia. Ne on neuvoteltava uudelleen, jos halutaan jotain uutta. Ja uudet oikeudet maksavat myös rahaa, jonka OKM maksaa tekijänoikeusjärjestöille, mikä on tietenkin pois OKM:n kokonaisbudjetista, siis muusta opetussektorin rahoituksesta.

   Eli vaikka Areenalla tulee tasan samat ohjelmat kuin TV-signaalia pitkin, niiden esittämiseen ei ole lupaa. Koulussa kannattaa harkita jonkinlaista yhteistä verkkolevyyn kytkettyä digiboksia, jonka voisi ajastaa verkon kautta. Tällöin se voitaisiin laittaa tallentamaan valtaosa sallittujen kanavien sisällöstä koulun verkkopalvelimelle, josta opettajat voisivat sitten tarpeen tullen esittää ohjelmia.

   • Tommi Himberg sanoo:

    Eli käytännössä esityslupa on riippuvainen siitä, minkä kaapelin kautta kyseiset nollat ja ykköset on koulurakennukseen kaapattu? Ohjelmia saa esittää opetuksessa mutta vain silloin, kun verkkotallennin sijaitsee koululla eikä esim. YLEn tiloissa?

    Täysin järjetöntä, jos nyt ymmärsin oikein.

 2. Sakari Kilkki sanoo:

  ”Opiskelijat voivat itse katsoa ohjelmia, mutta julkisessa opetustilanteessa videoaineiston esittäminen ei onnistu.”
  Tulkitsenko tämän niin, että mitään Areenan striimejä ei voi esittää opetuksessa? Vai puhutaanko tässä nyt nimenomaan dokumenteista, ei opetusohjelmista?

  • Tulkiset aivan oikein. Mihinkään Areenan tai muun nettikatsomon video-ohjelmiin ei ole esitysoikeutta opetuksessa, ainoastaan tavallisen TV-signaalin sisältöön (ja vain niiltä viideltä sallitulta kanavalta). Ainoa kotimainen verkkotelevisiopalvelu, jota saa opetuksessa esittää, on Opettaja.tv, ainakin toistaiseksi.

 3. Sakari Kilkki sanoo:

  Tarkoittaako käsite ”video-ohjelma” tässä keskustelussa jotain muuta Areenan normaali sisältö?
  Ylen infosta sain vastauksen, että Areenan ohjelmia saa esittää opetuksessa.

 4. Sakari Kilkki sanoo:

  Tarkennus: …jotain muuta kuin Areenan normaali sisältö?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *