Tekijänoikeusesitys ITK-konferenssissa

Tarmo Toikkanen aloittaa foorumipuheenvuoronsa ITK-päivillä. Kuva: Kirsi Koskelin

Pidin puheenvuoron ITK 2011 -konferenssissa Opettajan tekijänoikeusoppaasta ja tekijänoikeuksista. Sali 21 täyttyi jo 10 minuuttia ennen aloitusaikaa ja moni joutui kääntymään ovelta pois. Esitykseni voi kuunnella nyt myös verkossa.

Sali 21 täyttyi jo 10 minuuttia ennen esityksen aloitusta. Kuva: Kirsi Koskelin

Käsittelin puheenvuorossani Opettajan tekijänoikeusoppaan sisällön sekä KOTEK-hankkeen menneet ja tulevat koulutukset. Sen jälkeen purin auki tekijänoikeuden päärajoitteet (kopiointi, muuntelu, esittäminen ja välittäminen). Digitaalisen ja verkkomateriaalin osalta opettajilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia toisten teoksia hyödyntää, paitsi valokopiolisenssin turvin tulostaminen sekä esitysoikeuden perusteella videotykillä verkkosisällön esittäminen.

Lopuksi kävin läpi muutaman keskeisen tavan kiertää näitä rajoitteita. Ensimmäinen ratkaisu toimii, kun itse opetustilanne on tekijänoikeudellisessa mielessä yksityinen. Tällöin teosten muuntelu ja yksityiskopioiden näyttäminen ja esittäminen ovat sallittuja. Toinen ratkaisu koskee teoksia, jotka eivät ylitä teoskynnystä eli joita voi vapaasti hyödyntää. Voisi toki lisätä, että myös teoskynnyksen ylittäneet teokset, joiden suoja-aika (tekijän kuolemasta 70 vuotta) on umpeutunut, ovat myös vapaasti käytettävissä. Kolmas ratkaisu on käyttää avoimesti lisensoituja sisältöjä.

Istumapaikkoja ei riittänyt kaikille, mutta se ei ilmeisesti estänyt muistiinpanojen tekemistä. Kuva: Kirsi Koskelin

30 minuutissa ei näitä asioita tietenkään ehditty käydä läpi kuin pintapuoleisesti, mutta aiheisiin voi perehtyä tarkemmin opaskirjaa lukemalla.

Ja loppuun huomautus kuvista: Vaikka kuvissa näkyy ihmisten kasvoja, lupaa kuvien ottamiselle ja julkaisulle ei tässä tilanteessa tarvittu kuvatuilta. Tilaisuus oli julkinen, joten kuvaaminen oli sallittua. Ja koska yleisö oli hyvin laajasta piiristä, ei pelkkä tieto kuvanottamispaikasta ja -hetkestä riitä ihmisten kasvojen yhdistämiseen nimiin. Tätä on käsitelty tarkemmin oppaan luvussa yksityisyydestä. Todetaan nyt kuitenkin, että koulussa opettajalla ja oppilailla on oikeus kuvata koulun tapahtumia, mutta näiden kuvien julkaisuun vaaditaan kuvatuilta (tai heidän huoltajiltaan) lupa.

Kategoria(t): Aineisto Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Tekijänoikeusesitys ITK-konferenssissa

  1. Tero Toivanen sanoo:

    Kiitos vielä kerran Tarmo loistavasta esityksestä! Sait oivallisesti kiteytettyä puoleen tuntiin todella tuhdin paketin tietoa tekijänoikeuksista.

    Uskallan ennustaa, että tästä esityksestä tullaan vielä puhumaan paljon! Varsinkin tulkinta perusopetuksen (+lukio ja toinen aste) luokkaopetuksen yksityistilaisuusluonteesta oli hurja veto! Toivoa siis on!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.