Marvel-sarjakuvien piirtäjä julkaisee avoimella lisenssillä

Menestyvä sarjakuvapiirtäjä julkaisee sarjakuvan avoimella CC-lisenssillä. Mitä se mahdollistaa ja miksi hän teki niin?

Greg Pakin uusin sarjakuva, Vision Machine, on julkaistu avoimella lisenssillä.

Greg Pak on työskennellyt vuodesta 2004 Marvelilla. Hän julkaisi viime vuonna ja tänä vuonna itsenäisesti oman sarjakuvansa Vision Machine – avoimella lisenssillä. Lisenssi on tarkkaan ottaen CC BY-NC-SA, joka siis vaatii muunnelmien julkaisun samalla lisenssillä ja kieltää kaupallisen kopioinnin ja muuntelun. Sarjakuvan saa siis kopioida itselleen, levittää kavereilleen ja tietysti lukea. Siitä voi ottaa palasia ja yksittäisistä ruuduista voi rakentaa vaikkapa oman tarinansa. Greg voi lähettää pyynnöstä version, jossa ei ole puhekuplia tai tekstejä, joten esim. suomennoksen tekeminen on aivan mahdollista.

Vision Machinen blogissa voit seurata, miten sarjakuvasta syntyy fanitarinoita. Sen lisäksi, että itse kirjan osia voi käyttää, myös siinä esiintyviä hahmoja saa siis lisenssin perusteella hyödyntää vaikkapa itse piirretyissä sarjakuvissa – alkuperäiset tekijät mainitsemalla.

Gregin näkökulmasta avoin lisensointi mahdollistaa valtavan näkyvyyden hänen teokselleen, joka voi näkyä myös myynnissä ja tulevissa työmahdollisuuksissa. Remiksauksen salliminen antaa hänen lukijoilleen ja faneilleen mahdollisuuden todella olla yhteydessä häneen tekemällä uusia tarinoita, kääntämällä, kommentoimalla ja yhdistelemällä teosta muihin teoksiin.

Opettaja voisi käyttää tämän sarjakuvan ruutuja oman materiaalinsa osana, samoin opiskelijat.

Avoin lisenssi on helppo tapa kertoa faneille, että he saavat julkisesti osoittaa luovuuttaan ja tukeaan. Ilman avointa lisenssiä fanitaide on laillisesti hankala asia.

Kategoria(t): Tapaus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Marvel-sarjakuvien piirtäjä julkaisee avoimella lisenssillä

  1. Päivitysilmoitus: Taiteilija vaihtaa avoimeen lisenssiin | Opettajan tekijänoikeus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.