Opiskelijan teosten julkaisu verkossa

Viikon pulma: Voiko opettaja vaatia, että opiskelijan on julkaistava tuotoksiaan netissä?

Muiden tiedostojen lähettämisessä verkkoon on oltava tarkkana.

Ei. Vaikka kurssin aihe olisikin sosiaalisen median käyttö ja mediatutkimus, opiskelijalla on oikeus päättää omien tuotostensa julkaisemisesta. Tietysti jos kurssin kuvauksessa sanotaan etukäteen, että opiskelijoiden edellytetään tuotoksiaan julkaisevan, voidaan katsoa, että kurssille tulemalla opiskelija on tähän suostunut. Toisaalta, jos kurssi on pakollinen, ei tällaista vaatimusta luultavasti voida esittää, ellei opiskelijoilta ole jo kouluun hyväksyttäessä edellytetty tuotostensa julkaisemista verkossa.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Opiskelijan teosten julkaisu verkossa

 1. http://www.laurea.fi/internet/fi/02_tk_ja_palvelut/01_ryhma1/06_Kirjasto/Theseus-tiedote.jsp
  Laurea-ammattikorkeakoulusta ei voi valmistua, ellei julkaise teostaan netissä:
  ”Laurean opinnäytetyöt avoimeen verkkoon 1.1.2009 alkaen
  Laurea-ammattikorkeakoulussa julkaistaan kaikki opinnäytetyöt 1.1.2009 alkaen avoimessa verkossa. Opinnäytetyötä ei enää tämän jälkeen tarvitse kansittaa, kun se tallennetaan sähköisessä muodossa Theseus-tietokantaan.”

  http://www.laurea.fi/fi/kirjasto/opinnaytetyot/Sivut/default.aspx
  ”Laurean 1.1.2009 jälkeen valmistuneet opinnäytetyöt löytyvät sähköisinä julkaisuina Theseus-verkkokirjastosta”

  Voiko oppilaitos noin vain sanella, että opinnäytetyöt laitetaan verkkoon? Mielestäni ei voi.

  Nyt siis en ota kantaa järkevyyteen&moraaliin, vaan laillisuuteen.

  • AMK:n ja yliopiston opinnäytetyöt itse asiassa ovat julkisia asiakirjoja. Perinteisesti ne on julkaistu oppilaitoksen kirjastossa, mutta sähköinen julkaisu ei sinänsä muuta tilannetta kuin käytännön saatavuuden kannalta. Nimenomaanhan ongelmia tulee, kun opiskelija tekee yritykselle opinnäytetyötä ja yritys ei haluakaan asioita julkisuuteen. Tämä artikkeli koski oikeastaan kaikkea muuta opiskelijan tekemää, jota ei lähtökohtaisesti pidäkään julkaista.

   • Toisaalta myös opintorekisteri on julkinen asiakirja, mutta sitä ei julkaista väkisin verkossa :-). Kansliasta saa pyydettäessä opiskelijan opintorekisteriotteen nähtäväkseen kuka tahansa.

    Itse kannatan sitä, että opinnäytteet ovat julkisena verkossa, mutta rupesin vain miettimään, mihin lakiin niiden ”väkisin julkaiseminen” verkossa perustuu.

    Esim. Aalto-yliopistossa ja Metropoliassa verkkojulkaisemiseen pyydetään erikseen lupa.

   • Eija Kalliala sanoo:

    Haaga-Heliassa opiskelijalta pyydetään lupa opinnäytetyön julkaisemiseen internet-pohjaisessa valtakunnallisessa verkkokirjastossa (www.theseus.fi). Opiskelija vie itse valmiin ja hyväksytyn opinnäytetyönsä Theseukseen. Tämän lisäksi opiskelija kansittaa opinnäytetyöstään kaksi kappaletta kirjastoon.

    Toimeksiannosta tehdyissä opinnäytetöissä voi olla luottamuksellisia liitteitä. Luottamuksellisia liitteitä ei viedä kirjastoon eikä Theseukseen. Varsinainen opinnäytetyö viedään kuitenkin aina kansitettuna kirjastoon. Jos opiskelija ja toimeksiantaja hyväksyvät työn julkaisemisen Theseus-verkkokirjastossa, opiskelija vie sinne opinnäytetyönsä ilman luottamuksellisia liitteitä.

 2. Harri sanoo:

  Tietosuojavaltuutetun kanta löytyy julkaisusta Opinnäytetyöt ja tietosuoja (http://www.tietosuoja.fi/27212.htm): ”Opiskelijan tekijänoikeus opinnäytetyöhön tarkoittaa sitä, että oppilaitos on velvollinen sopimaan kokonaisen opinnäytetyön julkisuuteen saattamisesta sen tekijän kanssa. Julkaisemista on myös opinnäytetyön laittaminen internetiin. Opinnäytetyön laittaminen internetiin ilman opiskelijalta saatua suostumusta aikaansaa oppilaitokseen kohdistuvan korvausvelvollisuuden ja saattaa johtaa myös rikosoikeudelliseen rangaistukseen (tekijänoikeuslain 7 luku).”

  Satakunnan ammattikorkeakoulu julkaisee netissä opinnäytetyön vain opiskelijan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Porkkanana verkkojulkaisussa on kansitetun paperiversion tekemisen jääminen pois.

 3. Minna M. sanoo:

  Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt opiskelija julkaisee itse verkossa ja määrittelee tekijänoikeudet, joiden perusteella työtä voi käyttää.

  Tämän periaatteen mukaisesti myös Laureassa opiskelija voi kieltäytyä opinnäytetyön julkaisemisesta verkossa ja tällöin toimittaa painetun opinnäytetyön korkeakouluun, jolloin se tulee julkiseksi kirjastoon. Salaisia opinnäytetöitä ei OKM:n periaatteen mukaisesti enää tule olla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *