Soitintaminen: lainvastaista, mutta silti ok

Soitintaminen tarkoittaa sävellyksen teknistä sovittamista tietylle instrumenttien joukolle. Tätä tekee musiikin opettaja päivittäin. Mutta millä perusteella soitintaminen on edes sallittua koulussa?

Tämän sävellyksen saisi soitintaa 12 nokkahuilulle ja rummuille, koska sen tekijänoikeudet ovat umpeutuneet. Tuoreemman musiikin kohdalla soitintaminen ei olekaan noin vain sallittua.

Musiikin opetuksessa käytetään kolmansien osapuolten sävellyksiä opetuksessa ja opetukseen liittyvissä konserteissa. Käytännössä aina sävellyksiä on soitinnettava, eli sovitettava kulloisessakin opetustilanteessa olevien oppilaiden ja näiden instrumenttien mukaisesti, sekä helpotettava oppilaiden taitoja vastaaviksi. Tällainen muuntelu ei ole luovaa johdannaisteosten luomista.

Soitintaminen ja helpottaminen ovat väistämättä sävellysteoksen muuntelua, joten musiikin opettajia on alkanut askarruttaa, missä sallitun toiminnan rajat menevät. Selvitimme eri tahoilta lupia soitintamiseen ja tässä kävi kuten aiemmin selvittäessämme opetuksen muunteluoikeuksia yleisemmin:

Muuntelu opetuskäyttöön (esim. käännösharjoitukset teksteistä tai nyt soitinnokset sävellyksistä) ovat vuosikymmenien aikana vakiintunut tapa, jota pidetään täysin sallittuna ja perusteltuna, mutta siihen ei löydy mistään laista tai luvasta minkäänlaista oikeutusta (ennen vuotta 2016).

Opetuksen lain vastaiset muunteluoikeudet korjattiin vuoden 2016 alussa Kopioston päivittämällä digiluvalla, johon lisättiin muunteluoikeudet. Musiikki on kuitenkin rajattu digiluvan ulkopuolelle, joten tähän soitintamisen ongelmaan digilupa ei anna ratkaisua.

Teknisesti opettajat siis rikkovat lakia, elleivät pyydä säveltäjiltä ja/tai kustantajilta erikseen lupaa jokaiselle oppitunnilla soitetulle sävelmälle, jota opettaja on soitintanut, mutta käytännössä tällaisia lupia ei kukaan ole pyytänyt eivätkä oikeudenhaltijat sellaista myöskään käytännössä ole edellyttäneet. Ilmeisesti musiikin käyttöä musiikin opetuksessa pidetään moraalisesti kannatettavana opetusmuotona…

Ohje musiikin opettajille on siis se, että opetuskäyttöön tarvittavan soitintamisen katsotaan olevan sallittua, mutta sitä lupaa ei ole missään kirjoitettuna. Tämä ”lupa” koskee siis luokkahuoneessa tapahtuvaa harjoittelua samoin kuin opetustilaisuuksiksi luokiteltavia esitystilanteita. Soitinnettuja nuotteja ei pidä jaella eteenpäin (kuten ei nuotteja yleensäkään). Jos esitykseen tulee ulkopuolisia, on esityksen perustelu opetustilaisuudeksi jo hankalampaa, ja tällöin pitäisi erikseen hankkia oikeudenhaltijoilta tarvittavat luvat. Sovitusluvan voi tarvittaessa pyytää säveltäjältä.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Soitintaminen: lainvastaista, mutta silti ok

  1. Raili Keisala-Kurki sanoo:

    Uutta asiaa :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.