Spotify-palvelua saa käyttää opetuksessa musiikin esittämiseen

Vuosia sitten musiikinopettajat totesivat Spotifyn käteväksi palveluksi musiikin esittämisessä. Vihdoin raskaista cd-salkuista pääsisi eroon. Spotify-palvelu oli kuitenkin vuosia pannassa. Lakitulkinnat ovat onneksi muuttuneet nettipalveluiden käytön eduksi.

Spotify on musiikin opetuksen runsaudensarvi. Kiitokset Spotifyn perustajille Daniel Ek ja Martin Lorentzon!

operight.fi-sivusto ratkoo tekijänoikeuspulmia kiitettävän neutraalisti. Sivustolla on ollut vuoden 2015 lopusta asti ohje, jossa todetaan, että laissa oleva opetuksen esitysoikeus on vahvempi kuin Spotifyn käyttöehto, joka rajaa käytön yksityiskäyttöön, joten Spotifyn käyttö opetuksessa on siis sallittua. Kerromme siitä nyt asenteella ”parempi myöhään kuin ei silloinkaan”.

Kirjoitimme Spotifystä ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja argumentoimme juuri tällaisen tulkinnan puolesta. Tuohon aikaan tekijänoikeusjärjestöt tuomitsivat Spotifyn ja vastaavat biisikaupat jyrkästi, juurikin vedoten palveluiden käyttöehtoihin, joissa sallittiin vain yksityiskäyttö.

Vuonna 2013 kirjoitimme, että Teoston kuntaluvassa linjattiin Spotifyn käyttö sallituksi. Sama lupa salli kunnan työntekijöille myös biisikopioiden tekemisen kunnan omistamista musiikkitallenteista. Ja vuonna 2015 siis puolueeton Operight-palvelu totesi, että lain sana on vahvempi kuin käyttöehtojen, ja julkaistua musiikkia voi esittää Spotifysta ja sinänsä mistä tahansa vastaavasta musiikkipalvelusta.

Operight-palvelun linjaus on sinänsä merkittävä, että se ei koske vain musiikkia, vaan mitä tahansa sisältöpalveluita:

”Tekijänoikeuslain 21 §:n poikkeussäännöksellä on kuitenkin vahva sivistyksellinen ja opetuksellinen päämäärä, ja pykälän katsotaankin ajavan Spotifyn käyttöehtojen ohi.” —operight.fi

Muistetaan kuitenkin, että videomateriaalin osalta laki rajaa esitysoikeudesta pois ”elokuvateokset”. Käsittelimme aiemmin tänä vuonna sitä, minkälaiset videot ovat ”elokuvateoksia” joita ei opetuksessa voi esittää.

Kategoria(t): Uutinen, Viikon pulma Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.