TV-ohjelmien tekijänoikeusrajoitukset opetuksessa vuonna 2013

Kirjoitin tovi sitten Anne Rongaksen havainnosta, että TV2 oli pudonnut opetuksessa sallittujen tv-kanavien listalta. Tästä seurasi hieman kirjoittelua eri lehdissä, esim. Miksei TV2:n ohjelmia saa katsoa kouluissa? (HS) ja Opettaja, rikollinen (TS). Eri tahojen ohjeet tv:n käytöstä olivat keskenään ristiriitaisia, joten Elias Aarnio, Ville Oksanen, Anne Rongas ja minä pyysimme OKM:stä sopimuksen ja tavasimme sen tiukalla kammalla. Tässä siis ohjeet, jotka ovat olleet voimassa 1.1.2013 alkaen.

Tarkat ohjeet saat lukemalla tehdyn sopimuksen 2013_televisio ja radio.pdf. Mutta jos et jaksa, tässä pienen pohtimisen jälkeen tehdyt johtopäätökset:

 • Sallitut TV-kanavat ovat YLE 1, YLE Teema, YLE Fem sekä MTV3. Sallitut radiokanavat ovat kaikki Ylen radiokanavat.
 • Opetuskäyttöön tehdyt tv- ja radio-ohjelmat saa tallentaa pysyvästi, joskin sisällöltään vanhentuneet tulee poistaa käytöstä. Ylen opetusohjelmia ovat ainoastaan Ylen opetusohjelmia tuottavien yksiköiden tuotokset. MTV:n ohjelmilla on sama kriteeri, eli ne pitäisi tuottaa MTV Oy:n opetusohjelmia tuottavassa yksikössä. En tiedä, onko tällaista yksikköä olemassa. Ainakaan sellaisesta ei helposti löydy mitään tietoa.
 • Koska Yle on lopettanut opetusohjelmien tuottamisen radiossa jo vuoden 2012 alussa, ei radiosta itse asiassa saa tallentaa mitään. Se, että jokin ohjelma sopii opetukseen, ei ole riittävä kriteeri. Ylen opetusohjelmat tuotetaan suoraan verkkoon, ei radioon.
 • Lisäksi saa sallituilta tv-kanavilta tallentaa kahden vuoden ajaksi muitakin ohjelmia, ei kuitenkaan
  • mainoksia
  • elokuvia (elokuvateatteri- tai tallennelevitykseen tarkoitettuja)
  • ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja
 • Yle Areenasta ja Elävästä arkistosta saa esittää kotimaisia ohjelmia, jotka täyttävät aiemmat kriteerit. Käytännössä näistä palveluista saa siis esittää mitä tahansa kotimaista tuotantoa olevaa aineistoa, paitsi elokuvia, alkuperäisestä lähetyskanavasta riippumatta.

Opetuskäytön lisäksi sopimuksessa on oikeuksia tutkimuskäyttöön. OKM maksoi vuoden 2013 tästä sopimuksesta 3,830,000€ + alv 10%.

Tässä pari käytännön ohjetta vielä selventämään sopimuksen kiemuroita:

 1. Vaikka sopimus puhuu tallenteiden tekemisestä ja käyttämisestä, voinemme olettaa, että kun tallennus olisi sallittua, tv-signaalia saisi seurata myös suorana. Tuntuisi vähän tyhmältä pakottaa opettaja tekemään tallenne ja vasta sitten esittämään se, jos ohjelma sattuu tulemaan juuri oikeaan aikaan. Tällainen käyttö on kuitenkin ymmärrettävästi varsin vähäistä, joten se ei ilmeisesti oikeudenhaltijoita kiinnosta.
 2. Yle Radio 1:ltä esitettyä Linnunradan käsikirja liftareille -kuunnelmaa ei saa esittää opetuksessa suorana, eikä siitä saa tehdä tallenteita. Areenalta sen saa kuitenkin esittää. Ei tämän sopimuksen perusteella, vaan lain perusteella. Pelkkä radiolähetys on julkistettu, mutta kun ohjelma on jaossa Areenalla mp3-muotoisena podcastina, on se julkaistu, jolloin sen saa esittää opetuksessa tekijänoikeuslain 21§ perusteella (joka oikeus ei kuitenkaan koske elokuvateoksia, siis oikeastaan mitään liikkuvaa kuvaa; siksi tv-ohjelmat ja verkkovideot ovat hankalia opetuksessa).
 3. TV2:lta tullutta kotimaista dokumenttia ei saa tallentaa tv-signaalista, mutta Areenalta sen saa esittää opetuksessa.
 4. TV1:ltä tulleen ulkomaisen luontodokumentin saa tallentaa ja esittää tv-signaalista, mutta Areenalta sitä ei saa esittää (koska se on ulkomainen).
 5. MTV3:n ohjelmia ei saa esittää MTV:n Katsomo-palvelusta netissä.

Todetaan lopuksi, että aina voit antaa oppilaille läksyksi katsoa tietyn ohjelman Areenalta. Kielto koskee vain julkisessa tilassa esittämistä, jollaisena koulun luokkaa hieman ristiriitaisesti pidetään.

Parhaillaan sivistysvaliokunnan käsittelyssä oleva kansalaisaloite Järkeä Tekijänoikeuslakiin sisältää pykälämuutoksen, joka tekisi myös liikkuvan kuvan esittämisestä sallittua opetuksessa (määrittelemällä luokkaopetuksen tekijänoikeudellisessa mielessä yksityiseksi tilanteeksi). Jos tällä on sinulle merkitystä, pyri vaikuttamaan siihen, että edes opetuskäytön tekijänoikeusrajoituksia järkevöitettäisiin kansalaisaloitteen käsittelyssä.

Tarkkaan ottaen, koska tämä sopimus päättyi 31.12.2013, ei tänä vuonna saa tv:tä käyttää lainkaan ennen kuin uusi sopimus on tehty. Tällä ei ilmeisesti kuitenkaan ole mitään merkitystä, ketään ei kiinnosta. Opettajien tulee toimia oikein, ei lakien ja voimassa olevien sopimusten mukaisesti. Ja oikein toimimisen määrittelevät yhä vahvemmin mediateollisuuden edustajat.

Kategoria(t): Aineisto Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta kohteessa TV-ohjelmien tekijänoikeusrajoitukset opetuksessa vuonna 2013

 1. Päivitysilmoitus: TV-ohjelmien tekijänoikeusrajoitukset opet...

 2. JP sanoo:

  ”Vaikka sopimus puhuu tallenteiden tekemisestä ja käyttämisestä, voinemme olettaa, että kun tallennus olisi sallittua, tv-signaalia saisi seurata myös suorana. ” –> Näin varmaan, mutta edelleen pyörittelen tätä toisin päin, kun on kahta näkemystä liikkeellä. Sopimus puhuu tallenteista ja niiden tallenteiden katsomisesta , nämä tietyt kanavat, joihin TV2 ei siis kuulu, paitsi Areena-tallenteissa. Mutta missä dokumentissa on kielletty, että TV2 tai vaikka Nelosta saisi katsoa suorana? Vai onko oletusarvo se, että mitään kanavaa ei saa koulussa katsoa suorana ilman sopimusta – ja tämä on sitten se sopimus? Eli puuttuu nyt minusta edelleen tyhjentävä tieto, että koskeeko suoria lähetyksiä ylipäätään tämä kanavarajoitus.

  • Opetuksen esitysoikeus (21§) sallii julkaistujen teosten esittämisen, paitsi elokuvateosten ja näytelmäteosten.
   Tämä ei siis salli tv:n katselua kahdestakin syystä:
   1. TV-ohjelma on vain julkistettu (saatettu yleisön saataville) mutta ei julkaistu (levitetty yleisön keskuuteen).
   2. TV-ohjelmat pääsääntöisesti ylittävät teoskynnyksen ja liikkuvan kuvan teoksia pidetään ”elokuvateoksina”, jolloin esitysoikeudesta on kaikki videoaineisto rajattu pois.
   Tästä syystä OKM on vuosikaudet maksanut miljoonia, jotta tv:tä on voitu opetuksessa käyttää.
   Ainoa peruste, jolla voisi tv:tä katsoa ilman maksettua lupaa, on vedota opetustilaisuuden yksityisyyteen, mikä on kiistanalainen ja rahapoliittisesti arka aihe, koska mm. tämä vuosittainen sopimus muuttuisi tarpeettomaksi.

 3. Päivitysilmoitus: TV-ohjelmien tekijänoikeusrajoitukset opet...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.