Tee oppikirja vanhojen pohjalta ilman tekijänoikeusongelmia

Syyskuun 2012 oppikirjamaratonissa on tarkoitus rakentaa lukion pitkän matematiikan ykköskurssin oppikirja yhden viikonlopun aikana. Näin nopeassa työtahdissa ei kannata jäädä tuleen makaamaan tekijänoikeusongelmia pähkäilemään. Tässä tärkeimmät vinkit siihen, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä, jos haluaa tekijänoikeuksien osalta olla kuivilla. Sivunumerot viittaavat Opettajan tekijänoikeusoppaaseen.

Kali, Avatar of the eBook. Kuva: Javier Candeira @ Flickr, CC BY-SA

 1. Tee etukäteen sopimus tekijöiden kesken kirjan tekijänoikeuksista. Helpointa on sopia, että lopputulos julkaistaan avoimella Creative Commons -lisenssillä, jolloin kaikilla on yhtäläiset oikeudet lopputulokseen eikä kellään ole yksinoikeuksia. Mutta mikä lisenssi olisi paras? Itse suosittelisin CC BY- tai CC BY-SA -lisenssejä. Lisätietoja sivulta 117.
 2. Tuo vanhoja, hyviä kirjoja mukaan ja hyödynnä niitä. Kerää myös valmiiksi linkkilistaa hyvistä lähteistä, esimerkeistä, yms.
 3. Selittävät piirustukset eivät ole tekijänoikeuden suojaamia juuri koskaan, joten älä käytä aikaa niiden uudelleenpiirtämiseen – skannaa tai digikuvaa ne sellaisenaan vanhasta kirjasta uuteen teokseen tai kopio kuva netistä. Lähde on hyvä mainita jos se on alkuperäisessä piirustuksessa tiedossa. (Sivuhuomautuksena, että kuvan piirtäminen mallista on kopiointia siinä kuin skannaaminenkin, eli kumpikin on yhtä sallittua tai kiellettyä.)
 4. Muista, että valokuvat ovat aina lähioikeuden suojaamia eli niitä ei saa kirjoista tai netistä kopioida ilman lupaa! Lisätietoja sivulta 45.
 5. Käytä verkon CC-lisensoituja valokuvia kirjan kuvittamiseen. Jos kirja julkaistaan CC-lisenssillä, et luultavasti voi käyttää erilaisten maksuttomien kuvapankkien kuvia, sillä niitä ei voi julkaista CC:n alaisina. On toki mahdollista julkaista kirja sekalisenssillä (eli teksti CC:llä ja osa kuvista jotenkin muuten), mutta tämä tekee kaikkien elämän turhan hankalaksi. Lisätietoja sivuilta 114 ja 126.
 6. Ideat eivät ole tekijänoikeuden suojaamia, joten jos jossain toisessa teoksessa on hyvä idea vaikkapa tietyn käsitteen opettamiseksi, sitä ideaa saa hyödyntää. Lisätietoja sivulta 27.
 7. Älä mukaile yksittäisiä teoksia rakenteen tai tyylin osalta liian tarkasti. Vaikka tekijänoikeuksia ei loukattaisikaan, voit syyllistyä silti plagiointiin, mistä voi olla ärhäkän vastustajan tapauksessa oikeudellisia ja taloudellisiakin seuraamuksia. Lisätietoja sivulta 71.
 8. Lyhyet tekstinkatkelmat, jotka eivät ole omaperäistä proosaa, eivät useinkaan yllä teoskynnykseen. Täten useimmat harjoitustehtävät, etenkin matematiikan ja luonnontieteen, ovat ilman teossuojaa. Useimmiten laajat tehtäväkokoelmatkaan eivät ole teoksia tai edes luettelosuojan piirissä. Niitä saa siis kopioida sanasta sanaan jos niin haluaa. Ne voi tietysti myös muotoilla omin sanoin, jos suora kopioiminen epäilyttää. Muista teoskynnyksen arvioinnin nyrkkisääntö: harjoitustehtävä on suojan piirissä vain, jos se on niin omaperäinen, ettei kukaan muu voisi itsenäisesti keksiä vastaavaa tehtävää. Ja jos jossakin harjoituksessa teoskynnys ylittyy, ei kukaan saa tehdä siitä suoraa kopiota, muunnelmista puhumattakaan (eli vaihtaa vaikkapa numeroita). Lisätietoja sivulta 31.
 9. Jos kirjan esitystapa on akateeminen, voitte käyttää kuvasitaattioikeutta eli kopioida tekstiin liittyviä valokuvia mistä tahansa. Näitä kuvia ei tietenkään voi uudelleenlisensioida CC:n alaisiksi ja kirjaa mahdollisesti myöhemmin muokkaavien tahojen on oltava tarkkoja, ettei kuvia irroteta asiayhteydestä ja että kirjan akateeminen luonne ei häviä.

Unohtuiko jotain tai jäikö jokin epäselväksi? Kommentoi, niin täydennän ohjetta.

Kategoria(t): Aineisto Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Tee oppikirja vanhojen pohjalta ilman tekijänoikeusongelmia

 1. Arto Lohi sanoo:

  Hieman asian vierestä.. Onko oppikirjojen tekstien lukeminen tietokoneella tms. kuunneltavaksi sallittua? Entä internetistä löytyvien esim. luonnontieteellisten tekstien? Äänitiedostoja ei hyödynnetä kaupallisesti.

  • Kirjan lukeminen äänitallenteeksi on kopio siinä kuin valokopio tai käsin kirjoitettu kopio. Mitään niistä ei voi tehdä ilman lupaa. Sillä ei ole merkitystä, onko käyttö kaupallista. Omaan yksityiskäyttöön (eli vaikkapa perheenjäsenten iloksi) tällaisen äänitteen saa tehdä, mutta oppilaille niitä ei saa antaa. Lukemaan kykenemättömille kirjoista saa tehdä kopioita vaikkapa pistekirjoitusmuotoon, mutta ei ääni- tai videomuotoon (paitsi yhdessä Suomen kirjastossa).

 2. Päivitysilmoitus: Tee oppikirja vanhojen pohjalta ilman tekijänoikeusongelmia | Kooste | Scoop.it

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.