Opiskelijan tuotosten oikeuksista sopiminen

Viikon pulma: Kun opiskelijat tekevät tiiminä työtä yritykselle, miten oikeuksien siirtymisestä koululle ja edelleen yritykselle tulisi sopia?

Opiskelijatiimin jäsenten yksittäisiä osuuksia on usein vaikea erottaa, joten he omistavat tekijänoikeudet tuotoksiinsa yhdessä. Oppilaitoksen ja muiden tahojen on hyvä sopia kirjallisesti käyttöoikeuksista. Kuva: Michael Cardus @ Flickr, CC BY

Opettajien tuotosten käyttöoikeudet ovat hankala kysymys, koska työsuhde sotkee tilannetta – kuuluvatko oikeudet tekijöille vai työnantajalle? Opiskelijoiden osalta tilanne on selkeämpi: Oikeudet kuuluvat opiskelijoille ja muusta on hyvä sopia kirjallisesti.

Kun opiskelijat saavat aikaan luovia tuloksia eli teoksia, oikeudet niihin kuuluvat opiskelijoille. Jos opiskelijoiden osuudet lopputuloksista ovat erotettavissa, voivat oikeudet kuulua kullekin tämän mukaan, mutta usein opiskelijaryhmä on yhdessä tietyn lopputuloksen tekijöinä.

Oppilaitos tai asiakasyritys voi saada tuottajan oikeuksia ainoastaan tilanteessa, jossa ne toimivat tuottajan roolissa ja opiskelijat vain suorittavat toimenpiteet, joilla lähioikeuksien piirissä olevaa aineistoa (yleensä tavanomaisia valokuvia, äänitallenteita tai tietokantoja) saadaan aikaan.

Teoksen tekijöillä on aina oikeus päättää teoksen ensijulkaisusta. Niin kauan kun heidän tuotoksensa on julkaisematon, ei koulu tai yritys voi tätä aineistoa tuoda julkisuuteen tai julkaista siitä lainauksia. Jos ja kun opiskelijat julkaisevat teoksensa, käsitellään sitä julkaistuna teoksena, josta kuka vain voi ottaa sitaatteja ja johon liittyy muitakin oikeuksia (mm. oikeus esittää opetuksessa tai ottaa osittaisia valokopioita siitä).

Ilman muita sopimuksia koulun ja asiakasyrityksen henkilöstöllä on samat oikeudet kuin muillakin kansalaisilla, eli he voivat teoksen käsiinsä saatuaan lukea sen ja hyödyntää siinä olevia tietoja. Teoksen kopiointi, muuntelu ja julkinen levitys tai välitys sen sijaan on varsin rajallisesti mahdollista.

Kun opiskelijat tekevät asiakasyritykselle työtä, lienee järkevää ajatella, että tälle yritykselle jää joitain käyttöoikeuksia työn tuloksiin. Jos opiskelijat palkataan tekemään tiettyä työtä, tällöin työsuhteen kautta yritys saa varsin laajat oikeudet lopputulokseen, mutta jos työ tehdään ilman työsuhdetta, on tästä sovittava erikseen. Sopimuksen laatiminen kannattaa aloittaa hyvistä sopimusmalleista.

Jos oppilaitoksessa halutaan hyödyntää opiskelijoiden lopputulosta laajemmin kuin mihin lait ja sopimuslisenssit muuten antavat mahdollisuuksia, on tästäkin sovittava, mielellään kirjallisesti.

Viikon pulmat jäävät nyt kesätauolle. Jos kysymyksiä ja pulmia vielä löytyy, niitä voidaan ratkoa syksyllä. Lähetä kysymyksesi vaikka kommenttina tähän kirjoitukseen.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.