Lomakkeiden ja sopimusten käyttö opetusmateriaalina

Viikon pulma: Opettaja on yksityishenkilönä terveyskeskuksesta yksinkertaisen lomakkeen. Voiko tämän jakaa opiskelijoille sähköisesti tai valokopioina?

Lomakkeet ovat harvoin niin omaperäisiä, että ne saisivat tekijänoikeuslain suojaa.

Mikään opettajan käytössä oleva lupa ei salli kokonaisen julkaisun jakelua sähköisesti tai paperikopioina opiskelijoille. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan todennäköisesti ole kyse tekijänoikeudesta lainkaan. Yksinkertainen lomake ei luultavasti ylitä teoskynnystä, sen enempää kuin lyhyehkö sopimuskaan. Tarkkaa rajaa on tietenkin mahdoton vetää, mutta yleissääntöä kannattaa mielessään pyöritellä:

Jos kukaan muu samaan tehtävään ryhtyessään ei päätyisi samaan lopputulokseen, on kyseessä luultavasti riittävän omaperäinen teos, joka on tekijänoikeuden suojaama.

Monet julkishallinnon lomakkeet ovat sen verran suoraviivaisia, että niissä ei selvästikään ole mitään erityisen luovaa – jokin muu laitos voisi hyvin päätyä oleellisesti samanlaiseen lomakkeeseen, jos niillä olisi sama tietojenkeruutarve. Arvioinnissa kannattaa siis huomioida lomakkeen käyttötarkoitus: Kyseessä ei ole kaunokirjallisuus, vaan tarve kerätä tietyt tiedot. Sillä ei siis ole merkitystä, käytetäänkö jossain sanassa kursiivia tai vahvennusta, vaan sillä, mikä lomakkeen rakenne on. Jos tämä rakenne on erityisen omaperäinen, teoskynnys voinee ylittyä. Vastaavasta syystä selittävät piirustukset ovat hyvin harvoin omaperäisiä ja samaa perustelua voinee käyttää sopimustekstiinkin. Sopimuksen tarkoitus on selvästi kertoa tietyt sopimusehdot, joten mahdollisuudet luovuuteen ovat varsin rajalliset. Esimerkiksi tällä sivustolla olevat sopimusmallit eivät mielestämme ylitä teoskynnystä.

Kannattaa kuitenkin muistaa sinua mahdollisesti muuten sitovat sopimukset. Jos saat esimerkiksi työsuhteessasi katsottavaksesi salassapidettävää aineistoa, et tietenkään saa tätä lähteä levittämään, vaikka tekijänoikeuslaki ei sitä kieltäisikään.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *