Opettajan tekemän materiaalin käyttö työsuhteen päätyttyä

Viikon pulma: Kun opettaja on tehnyt oppimateriaalia, mitä tapahtuu työsuhteen päätyttyä? Saako oppilaitos jatkaa materiaalin käyttöä? Voiko opettajaa estää hyödyntämästä materiaalia?

Oppilaitoksen oikeuksista opettajan tuottamiin aineistoihin olisi aina hyvä sopia kirjallisesti. Kuva: Gunnar Wrobel, CC BY-SA

Jos materiaalin oikeuksista on sovittu kirjallisesti joko työsopimuksen liitteenä tai erillisellä sopimuksella, on tilanne varsin selvä: toimitaan sopimuksen mukaisesti. Tyypillisesti sopimuksessa oppilaitos saa oikeuden hyödyntää materiaalia opetustoiminnassaan ja materiaalin päivityksen voi oppilaitos antaa jonkun muun tehtäväksi jos alkuperäinen tekijä ei halua päivitystä tehdä. Työsuhteen päättyminen ei vaikuta tähän; kyllä tekijältä voi kysyä halua materiaalin päivittämiseen ja sopia sen korvauksesta vaikka työsuhdetta ei enää olisi. Sopimuksessa voi myös olla jonkinlainen kilpailukielto, joka rajoittaa, mitä opettaja voi aineistollaan tehdä. Kilpailukielto ei koskaan voi olla pysyvä.

Sopimusta tehdessä on hyvä varmistua, että se on sekä oppilaitokselle että opettajalle reilu. Hyvä lähtökohta ovat OKM:n valmiiksi tekemät sopimusmallit tai niistä sovitetut versiot, jotka soveltuvat avoimen oppimateriaalin laatimiseen.

Jos mitään sopimusta ei ole tehty, on tilanne hankalampi. Tekijänoikeuslaki sanoo, että luovan työn tekijänoikeudet kuuluvat tekijälle, mutta käytännössä työsuhteessa on lähdetty siitä, että työnantajalle annetaan riittävät oikeudet, että aineistoa voidaan hyödyntää sen tavanomaisessa toiminnassa. Esimerkiksi yrityksen viestintäosaston työntekijän tuottamat julisteet ja muut viestintämateriaalit olisivat varsin laajasti yrityksen käytettävissä ilman eri sopimusta.

Opettajat ovat kuitenkin erityistapaus, koska opettajien tehtävä ei juuri koskaan ole ”oppimateriaalin tuottaminen”, vaan ”opetuksen antaminen”. Nämä ovat kaksi eri asiaa. Jos opettaja päättää itse tuottaa jotain oppimateriaalia, jotta opetuksen antaminen sujuu paremmin, ei tässä (mm. OAJ:n kannan mukaan) oppilaitoksella ole tähän aineistoon oikeuksia. Ainoastaan, jos oppimateriaalin tuottamisesta on erikseen sovittu ja siitä on korvattu joko rahalla tai työtunteja sitä varten varaamalla kokonaistyöajasta, voidaan katsoa, että oppilaitoksella on oikeudet hyödyntää materiaalia tavanomaisessa opetustoiminnassaan.

Jos opettaja on tuottanut materiaalia ilman mitään sopimusta oikeuksista (eli työsopimuksessa ei sanota mitään materiaalin tuottamisesta eikä tuotantoa ole erikseen resurssoitu tai kompensoitu), kuuluvat kaikki tekijänoikeudet hänelle itselleen. Oppilaitoksessa kukaan muu ei voi tehdä aineistolle mitään tekijänoikeudellisesti merkittävää, mikä käytännössä estää materiaalin käyttämisen opetuksessa.

Kirjallinen sopimus on siis aina hyvä tehdä. Todetaan lopuksi, että jos opettaja julkaisee oppimateriaalinsa avoimella lisenssillä, ei sopimusta välttämättä tarvita, koska avoin lisenssi antaa kaikille muille (myös työnantajalle) riittävät oikeudet hyödyntää aineistoa opetuksessa.

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Opettajan tekemän materiaalin käyttö työsuhteen päätyttyä

 1. Päivitysilmoitus: Opiskelijan tuotosten oikeuksista sopiminen | Opettajan tekijänoikeus

 2. Ari Takala sanoo:

  Olen tekemässä yläkoulun matematiikan opiskelun mahdollistavan materiaalin
  EDU2.0aan. Materiaali on itse tehtyä (videot harjoituspohjat pelit testit jne). Jään eläkkeelle muutaman vuoden kuluttua. Miten kannattaisi menetellä?

  • Riippuu aivan tavoitteistasi, miten sinun kannattaa toimia. Jos haluat varmistaa, että nyt tuottamasi materiaalia voidaan käyttää opetuksessa laajasti myös urasi päätyttyä etkä itse aio sitä aktiivisesti käyttää, suosittelen avointa lisenssiä, joka antaa muille oikeuden jatkokehittää ja levittää tekemääsi aineistoa, moraalisia oikeuksiasi kunnioittaen. Luultavasti aineisto kannattaisi julkaista EDU2.0-ympäristön lisäksi jonnekin muualle, jossa se on julkisesti kenen tahansa nähtävillä. Kannattaa myös pitää huolta, että aineisto on muokattavassa kunnossa (esim. pelien lähdekoodit ovat jossain saatavilla), jotta muut voivat sitä jatkokehittää.

   Jos taas aiot eläköidyttyäsi hyödyntää tuottamaasi aineistoa kaupallisesti, kannattaa aineiston yksinoikeuksista pitää kiinni. EDU2.0-palvelu ei vie tekijänoikeuksiasi, mutta välittää toki aineistoasi muille palvelunsa normaalin toiminnan mukaisesti. Kannattaa harkita, mikä on järkevä julkaisualusta rahastettavalle aineistolle.

   Jos työnantajaasi kiinnostavat oikeudet jatkokehittää aineistoasi (etenkin lopetettuasi työsuhteen), on heille annettava siihen oikeudet. Sen voi tehdä erillisellä tekijänoikeussopimuksella tai sitten käyttämällä yllä mainittua avointa lisenssiä, joka antaa riittävät oikeudet kaikille, myös työnantajallesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.