Suomen ensimmäinen avoimeen oppimateriaaliin sitoutunut yliopisto: Metropolia

Metropolia liittyi ensimmäisenä suomalaisena yliopistona OCW Consortiumiin ja lupautui julkaisemaan kaikki oppimateriaalinsa avoimella lisenssillä.

Metropolia: Ei vain Suomen suurin, vaan myös Suomen avoimin.

Avoimen oppimateriaalin edelläkävijä on Massachusetts Institute of Technology, jonka OCW-hanke aikoinaan kohtautti tavoitteellaan julkaista yliopiston oppimateriaalit avoimesti verkossa. Tavoite on saavutettu ja kaikki aineisto on nykyään avoimella lisenssillä verkossa kenen tahansa hyödynnettävissä. Hyvän esimerkin seurauksena on sittemmin perustettu avoimen oppimateriaalin yhteenliittymä OCW Consortium, jonka jäsenyliopistot ovat sitoutuneet samaan tavoitteeseen eli kaiken oppimateriaalinsa avoimeen julkaisuun, käytännössä Creative Commons -lisensseillä.

Metropolia liittyi ensimmäisenä suomalaisena oppilaitoksena OCW-konsortioon 30.5.2011. Onnittelut Metropolialle hyvästä aloitteesta ja esimerkin näyttämisestä hitaammille yliopistoille. Syksyllä odotetaankin sitten, millaista aineistoa Metropolia avaa.

Kuten jo Facebookissa todettiin, osa Metropoliankin kurssiaineistosta on iäkästä eikä kovin edustavaa. Sama ongelma varmasti oli MIT:ssäkin vuonna 2002. Materiaalin tuominen julkisuuteen saa automaattisesti materiaalin tuottajat, eli pääasiassa opetushenkilöstön, nostamaan omia vaatimuksiaan, joten materiaalin laatu paranee ja samalla opetuksen ja oppimisenkin laatu nousee. Laadukas oppimateriaali toimii myös paljon uskottavampana oppilaitoksen mainoksena kuin maksetut Google-mainokset.

Kategoria(t): Uutinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Suomen ensimmäinen avoimeen oppimateriaaliin sitoutunut yliopisto: Metropolia

 1. Kiitos mielenkiintoisesta uutisesta, mutta yhden korjauksen haluaisin tehdä: Metropolia on ammattikorkeakoulu, ei yliopisto. Toivottavasti me muutkin ryhdymme suunnittelemaan samansuuntaista manooveria. Laitoin uutisen edelleen ainakin meidän johtoportaallemme.

  • Ammattikorkeakoulut ja yliopistot ovat nykyisin yhtä samaa korkeakoulujärjestelmää. Englanninkielinen termi (joka esim. OCW Consortiumissa ulkomaisia tahoja kiinnostaa) on University of Applied Sciences. AMK kouluttaa sekä kandidaatteja että maistereita, ilmeisesti jossain vaiheessa jopa tohtoreita. Erot amk:n ja vanhan yliopiston välillä vähenevät vuosi vuodelta.

   • Yllätyin itsekin Tarmon kommentista, mutta suuntaus on näköjään tämä. Itselleni tuli pari kuukautta sitten yllätyksenä, että ylempi amk kelpaa valtion virkoihin haettaessa maisterintutkinnon veroiseksi, mutta näin näköjään on:
    http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20050426
    ”Ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja ammattikorkeakoulun jatkotutkinto tuottavat saman kelpoisuuden kuin ylempi korkeakoulututkinto.”

 2. Voisin tehdä vielä yhden täsmennyksen. Blogissa lukee:
  Metropolia liittyi ensimmäisenä suomalaisena yliopistona OCW Consortiumiin ja lupautui julkaisemaan kaikki oppimateriaalinsa avoimella lisenssillä.

  Laittaisin sanojen ”kaikki oppimateriaalinsa” tilalle sanan ”oppimateriaalia”, koska tässä tulevat juridiset kysymykset vastaan: Metropolian työsopimuksissa (ainakaan omassani :-) ei puhuta ipr-oikeuksista mitään. Vakiintuneen käytännön mukaan työnantajalla ei ole automaattisesti julkaisuoikeutta opettajan tekemiin materiaaleihin – kuten olet blogissa aiemmin muistaakseni kirjoittanutkin.

  Tähän mennessä kaikki palaute OCW:sta on ollut innostunutta, mutta meillä on 1100 työntekijää, ja on ihan varma, että jos ylhäältä annettaisiin määräys että ”nyt pankaa kaikki vaivalla tekemänne oppimateriaali avoimella lisenssillä verkkoon”, niin osa henkilökunnasta – ihan oikeutetusti – kieltäytyisi ja todennäköisesti myös – taas ihan oikeutetusti – suuttuisi.

  Olemme linjanneet, että OCW:n kanssa lähdetään liikkeelle vapaaehtoispohjalta: ne opettajat, jotka haluavat, laittavat materiaalin jakoon. Minulla on luja usko siihen, että tällä periaatteella saadaan vuoden-kahden sisällä ainakin 80 % kaikesta materiaalista verkkoon.

  Esimerkiksi TKK:lla Teoreettisen sähkötekniikan laboratorio laittoi jo 1990-luvulla kaiken materiaalin verkkoon:
  http://web.archive.org/web/20010630130646/http://www.aplac.hut.fi/courses/main.html
  Ja myöhemmin tuli Noppa-portaali (http://noppa.tkk.fi), jossa hiha-arvioni mukaan varmaan 80 % TKK:n materiaalista on verkossa – enää ei puutu kuin CC-lisenssilätkä alanurkasta.

 3. Miikka Niiranen sanoo:

  Hieno uutinen, kaiken kaikkiaan.

  Olen pitkään ihmetellyt, kuinka verorahoilla kustannettu koulutusmateriaali voi olla vain murto-osan veronmaksajien käytössä. Oikeus tutkinnon myöntämiseen säilyköön kouluilla, mutta joskus olisi kiva kerrata netin kautta, miten kursseja koulussa nykyään opetetaan.

 4. Päivitysilmoitus: Metropolian OCW-sivusto avattu | Opettajan tekijänoikeus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.