Kuvauskielto koulun kevätjuhlissa

Kutsussa koulun kevätesitykseen kiellettiin esityksen valo- ja videokuvaaminen tekijänoikeuslakiin vedoten. Onko kielto perusteltu?

Kielto on sinänsä oikeutettu: Tilan järjestäjä saa edellyttää, ettei tilaan marssita bikineissä, tai että siellä ei kuvata, tai että pitää hyppiä vasemmalla jalalla. Mutta mihinkään lakiin tällaiset vaatimukset eivät perustu, vaan tilan haltijan omiin toiveisiin. Kiellon rikkominen ei riko lakia, mutta voi aiheuttaa esimerkiksi tilasta poistamisen.

Esityksen videokuvaaminen tuottaa tallenteen esityksestä. Tällaisen tallenteen tekemiseen  tarvittaisiin esiintyjien (ja myös koreografin yms. lupa). Sen sijaan valokuvaaminen ei tee tallennetta, joten sitä ei voi tekijänoikeuslain perusteella kieltää.

Oma asiansa on yksityisyydensuoja. Käytännössä esiintyjien valokuvia ei ilman lupaa saa julkaista vaikkapa netissä.

Yksityiskäyttöön tällaisen esityksen saisi kuvata tai videoida, ainakin lakien puitteissa. Tällaista yksityiskäyttöön tehtyä tallennetta ei tietenkään saa koskaan tuoda julkisuuteen. Nykyisin saatujen kuvien julkistuminen Facebookiin tai muihin verkon palveluihin on aika pienestä kiinni. Lasten kasvojen julkistaminen verkossa edellyttää heiltä (tai holhoojilta) lupaa. Ja esityksen tallenteen julkaisu edellyttäisi siis tekijänoikeudellisesti lupien saamista.

Loppupäätelmänä voisi todeta, että tilan haltija saa rajoittaa kuvaamista, samoin kuin haltija voi päättää, kuka tilaan saa tulla. Laki sinällään sallii videoinnin ja valokuvaamisen, kunhan tuloksia ei koskaan julkisteta, mutta monesti kohteliaisuussäännöt ovat lakia rajaavampia. Edes uutiskuvaajat eivät kuvaa koulun kevätjuhlien esiintyjiä, jos vanhemmilta on tullut kuvauskielto, vaikka laki sinänsä antaa heille oikeuden kuvata päivän tapahtumia.

Kategoria(t): Tapaus Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.