Verkosta materiaalia kuvaamataidon tunnille

Viikon pulma: Mitä verkosta löytämiäni kuvia voin hyödyntää kuvankäsittelyn opetuksessa?

Vanhoja klassikoita voi muunnella vapaasti taideopetuksessa, mutta nykytaidetta ei. Tämä kuva on avoimesti lisensoitu, joten sen muuntelu on sallittua. Kuva: Niabot @ Wikimedia Commons (CC BY)

Jos tarkoitus on esittää kuvia projektorilla esimerkkeinä, voit käyttää melkeinpä kaikkia löytämiäsi kuvia (joskin ks. myös Verkkosisällön esitysoikeus, sivu 79). Jos
haluat tulostaa kuvia ja jakaa niitä paperille opiskelijoille, voi sekin olla sallittua opetustoiminnassa (ks. Opettajan erityisoikeudet, sivu 79). Jos taas haluat jakaa kuvia digitaalisessa muodossa opiskelijoille, ainoastaan avoimilla lisensseillä julkaistut kuvat käyvät (ks. CC-lisenssit, sivu 110). Edelleen, jos opiskelijoiden on tarkoitus muokata kuvia oppitunnilla, on kuviin oltava muokkausoikeudet, jolloin ainoastaan tietyt avoimet lisenssit antavat riittävästi oikeuksia (ks. CC-ehdot, sivu 107).

Edeltäneet ohjeet koskevat siis valokuvia. Jos tarkoituksesi on käyttää muita kuvia, siis piirrettyjä kuvioita, kaavioita, kaavakuvia, tietokoneen tuottamia kuvioita tms. tulee vastaan kysymys, ylittyykö teoskynnys kunkin kuvan kohdalla (ks. Teoskynnys, sivu 31). Jos teoskynnys ylittyy, kuvan käyttö menee edellä kuvatun mukaisesti. Jos teoskynnys taas ei ylity, ei kuva ole tekijänoikeuslain suojaama, jolloin voit käyttää sitä ilman mitään esteitä tai velvoitteita. Toisaalta hyvä kirjallinen käytäntö edellyttää lähteiden mainintaa (ks. Viittaukset, sivu 72, Plagiointi, sivu 71).

Kategoria(t): Viikon pulma Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.