Tekijänoikeudet vappuna

Hauskaa vappua kaikille opettajille! Mutta ei kai vappuna nyt tarvitse tekijänoikeuksia ajatella? Eihän?

Vapun vakioruoat eivät onneksi ole tekijänoikeudella suojattuja – kuka vain saa valmistaa reseptistä simaa ja tippaleipää. Kuva: [email protected]

Vappu on alunperin ollut kirkkopyhä, josta se on muuntunut kansainväliseksi työn päiväksi ja myös opiskelijoiden päiväksi. Vappuun kuuluu luonnollisesti laulaminen, erityisesti erilaisten yliopistokuorojen toimesta. Puistossa tai muussa julkisessa paikassa laulaessa on hyvä muistaa, että laulaminen eli laulun julkinen esittäminen on tietenkin tekijänoikeuksien piirissä, eli esitykseen on hankittava lupa, käytännössä Teostolta.

Vappuruoat, kuten sima ja tippaleipä, tehdään toki jonkin reseptin perusteella. Onneksi reseptit ja muut työohjeet eivät ole tekijänoikeuden suojaamia, muutoin reseptistä ”teoskappaleen” eli tippaleivän tekeminen vaatisi lupaa reseptin keksijältä. Voisi koko ruokakulttuurimme olla aika köyhänlainen, jos kunkin ruokalajin ensin keksinyt olisi saanut yksinoikeuden ko. ruoan valmistamiseen – etenkin jos suoja-aika kestäisi nykyiset 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Vappuun kuuluvat tietenkin myös opiskelijoiden vappulehdet, vanhimpana esimerkkinä tänäkin vuonna ilmestyvä Äpy. Tekijänoikeuksien kannalta kiinnostavaa on vitsien ja kaskujen tarkastelu: perinteisesti vitsejä ei ole pidetty tekijänoikeuden alaisena, vaikka perustellusti voisi joitain Äpyn juttuja kyllä pituutensa puolesta pitää kirjallisina teoksina. Toisaalta, useimmiten vappulehdissä ei näy yksittäisten kaskujen kirjoittajien nimiä ja itse kaskuthan voivat kulkeutua ties kuinka monen mutkan kautta ennen kuin ne päättyvät lehteen. Alkuperäisen kaskun keksijän metsästäminen olisi lähes mahdoton tehtävä. Ehkä on ihan hyvä, että vitsejä ei pidetäkään teoksina. Jäisi moni huvittava juttu pois Kevätpörriäisestäkin jos lasten esittämien vitsien alkuperää pitäisi alkaa metsästää ja selvittää, etteivät pikkulapset ole rikkoneet jonkun tekijänoikeuksia.

Erilaisia tilastoja vappuun liittyen saa kätevästi Tilastokeskuksen verkkosivuilta. Todetaan tilastoista se, että työläästi kerättyjä luetteloja ja tilastojahan suojataan lähioikeuksilla. Muut eivät saa tällaista tietokantaa julkaista merkittävissä määrin, mutta saatuaan tiedon haltuunsa voivat sitä toki käyttää ja julkaista siitä erilaisia yhteenvetoja ja johtopäätöksiä.

Kaikesta huolimatta ja juuri siksi: Hauskaa vappua!

Kategoria(t): Tapaus Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.